Phir Bhi Dil Hai Hindustani

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Phir Bhi Dil Hai Hindustani
RežijaAziz Mirza
ProdukcijaJuhi Chawla
Shahrukh Khan
Aziz Mirza
ScenarioSanjay Chhel
Raaj Kumar Dahima
Manoj Lalwani
UlogeJuhi Chawla
Shahrukh Khan
Johnny Lever
Paresh Rawal
MuzikaJatin-Lalit
Premijera21.1. 2000.
JezikHindi
Trajanje168 min.
Država Indija
Kompanija
DistributerDreamz Unlimited
Tehnička ekipa
FotografijaSantosh Sivan
Phir Bhi Dil Hai Hindustani na Internet Movie Database

Phir Bhi Dil Hai Hindustani (Devanagari: फिर भी दिल है हिंदुस्तानी,Nastaliq: پھر بھی دل ہے ہندوستانے prevod: "Ali srce je još uvijek Indijskois ") je Bollywood film, koji je realizvoan 21 januara 2000. Film je režisirao Aziz Mirza a glavne uloge su pripale Shahrukh Khan kao Ajay Bakshi, samopouzdan, TV reporter, i Juhi Chawla kao Ria Banerjee, Ajayova rivalka u novinarstvu.

Sadržaj[uredi | uredi kod]

Ajay Bakshi je TV reporter i sa svojim neobičnim stilom, kao i odvažnošću, on uživa u statusu zvijezde, a samim tim i arogancije. U odgovoru, rivalni Tv program, kojima se snižava nivo gledanja, zapošljava Riju Banerjee, kako bi pomogla da im se vrati rejting, kao i da stvore od nje zvijezdu kao što je i Ajay. Njih dvoje se upoznavaju, i iako osjećaju zavist jedno prema drugom, oni osjećaju i simpatije, pogotovo Ajay koji na sve načine pokušava da dobije Riju. Ona to koristi, i uzima njegov rokovnik, đe nalazi brojeve većine đevojaka sa kojima je bio, i to pušta na televiziji, dok njemu zakazuje sastanak sa dosta njih u restoranu. On shvata, da je namagarčen. Mohan Joshija hapsi policija, kao okorelog kriminalca, jer je ubio čovjeka koji je blizak jednom od kandidata za gradonačelnika. On uspijeva da pobjegne iz zatvora, i krijući ulazi u auto, u kojem su bili Ajay i Rija, koji su poslati da rade zajednički izvještaj. Kada izađu iz auta, on im se otkriva, i tu im priča njegovu priču. Tačnije, čovjek koga je ubio, je silovao njegovu kćer jedinicu koja se zbog toga ubila. Ona, je završila faks, i otišla da traži posao u jakoj firmi, međutim ona završava tragično. Od toga dana, on je gledao na sve načine, način kako da se osveti, jer je živio samo za to. Njega Rija podsjeća na njegovu kćer. On tada nije znao da je to Rija sve snimila. Oni odlučuju njega da sakriju, u jednoj vili, koja pripada Ajayu i zbližuju se sa njim.

Međutim, narod misli potpuno negativno o njemu. A to je u prilogu i jednom i drugom kandidatu. Kada Ajay, kao i Rija, odu do svojih gazda u TV, oni im govore šta se sve desilo, i traže da pušte snimak na TV, govoreći im kako će zaraditi velike pare, jer oni znaju šta je jedino bitno, njihovim gazdama. Oni odlučuju da urade tako i idu da se upoznaju sa Mohanom.

Ali, tako ne biva, oni znaju da im je u interesu da budu u dobrim odnosima sa oba kandidata, tako da potkazuju Mohana i on je osuđen na smrtnu kaznu. Njih dvoje, napuštaju posao, i pokušavaju u manje TV stanice, kao i novine da izdaju svoju priču, ali ih niko ne sluša. Kandidati za gradonačelnika saznaju da traku drži direktor TV stanice u kojoj je radio Ajay, ali im on govori da je uništio, dok se ta traka zapravo nalazi skrovita u njegovoj kući. Ajay ipak uspijeva da dođe do te trake.

Na dan smrtne kazne, Ajay i Rija uspijevaju da pušte traku preko Ajayove bivše TV stanice, i ljudi konačno vide pravu istinu. Ali gradonačelnici požuruju sa smrtnom kaznom, jer ako on umre, onda ta traka nema važnost. Međutim, narod masovno izlazi na ulice sa indijskom zastavom, na čelu sa Ajayom i Rijom, i on uspijeva da ga oslobodi od smrtne kazne, dok kandidati za gradonačelnika bivaju uhapšeni.

Trivija[uredi | uredi kod]

To je prvi film, koji je Kan snimio u svom studiju, a koji nije dobro prošao na tržištu. Film je jedino uspio da osvoji jednu nagradu 2001 godine, a to je Award for Technical Excellence od Awards of the International Indian Film Academy.

Uloge[uredi | uredi kod]