Perdika II od Makedonije

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Perdika II)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Perdika II (grčki: Περδίκκας Β) bio je kralj Makedonije od 448. pne. do 413. pne. Bio je sin Aleksandra I.[1] Najpoznatiji je kao aktivni sudionik peloponeskog rata čijem je izbijanju pridonio.

Perdikin otac, kralj Aleksandar, umro je 454. pne. ostavivši iza sebe tri sina - Alketu, Perdiku i Filipa. Prijestolje je kao najstariji naslijedio Alketa, ali se umjesto upravljanja zemljom odao pijančevanju. Godine 448. pne. ga je ubio Perdikin sin Arhelaj nakon čega je Perdika stupio na prijestolje.

Godine 434. pne. je Filip, uz pomoć Atena|Atene i elimejskog kralja Darde , pokušao svrgnuti Perdiku. Makedonski kralj je na to reagirao poticanjem Potideje da se pobuni protiv atenske vlasti. Atenjani su na to poslali ekspediciju na Makedoniju, koja je zauzela Terme. No kada su Korinćani pokrenuli rat protiv Atene, sklopljen je mir između Perdike i Atenjana. Perdika ga je odmah prekršio, ali je 431. pne. atenski diplomat Nimfodor sklopio savez sa Sitalkom, tračkim kraljem, a kasnije i sa Perdikom čime se odrekla podrške Filipu

Perdika je, međutim, godine 429. pne. izdao svoje atenske saveznike i prešao Sparti, kojoj je pomagao u napadu na Akarnaniju. Kao odgovor na to Sitalk je napao Makedoniju, ali je Perdika, vjenčavši svoju sestru sa Sitalka, postigao mir.

Godine 424. pne. Perdika je pomogao spartanskom vojskovođi Brazidi u napadu na Amfipolis. Spartanci su mu, zauzvrat, pomogli u ratu s kraljem Arhabejem od Linka. Pohod se međutim izjalovio kada su Perdiku izadli njegovi ilirski saveznici, a prilikom povlačenja su Spartanci opljačkali makedonski logor. Nakon toga je Perdika prekinuo savez sa Spartom i 423. pne. ponovno prešao na stranu Atene.

Godine 417. pne. Perdika je ponovno prešao na stranu Sparte, da bi neposredno pred smrt prešao na stranu Atene.

Naslijedio ga je sin Arhelaj.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Paul Lachlan Mackendrick (1980), The North African Stones Speak, UNC Press, ISBN 0-8078-4942-1 
Prethodi:
Alketa II
Kralj Makedonije
448. pne.–413. pne.
Slijedi:
Arhelaj I