Pitoma metvica

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Pepermint)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Pitoma metvica
Pitoma metvica
Naučna klasifikacija
Carstvo: Plantae
Red: Lamiales
Porodica: Lamiaceae
Rod: Mentha
Dvojni naziv
Mentha × piperita
L.

Pitoma metvica (pepermint) lat. Mentha x piperita, je ekonomski važnija od svih drugih vrsta metvice (rod Mentha), jer je sa najvećim sadržajem aktivnih ljekovitih materija.

Opis biljke[uredi | uredi kod]

Stabljika je visoka oko 50 cm, razgranata i četrovouglasta. Stabljika, lisne drške i nervi su modri ili su ljubičasto-crvenkasti, naročito u proljeće kad metvica niče iz zemlje. Listovi su dugački 3–9 cm, jajasto-kopljasti, tanki, s gornje strane tamnozeleni, a s donje bljeđi, pri dnu se sužavaju u drške dugačke do 1 cm. Po obodu su nejednako zupčasti. Glavni nerv je vrlo istaknut. Cvjetovi su sitni, ljubičasto-crveni i udruženi u višespratne pršljenove na gornjem dijelu stabljike i ogranka.

Metvica je vrlo mirisna, osobito list, jer u njemu ima najviše etarskog ulja, od čega uglavnom i potiču ljekovitost i prijatan miris ove korisne biljke. Osim isparljivog (etarskog) ulja svojstvenog prijatnog mirisa koji osvježava i hladi (zbog prisutnog mentola), u listu ima i malo tanina (oporih, štavskih materija), gorkih i drugih korisnih sastojaka, zbog čega je djelovanje ove biljke višestruko, raznovrsno, pa joj je i primjena tako široka.

Uzgajanje[uredi | uredi kod]

Za uzgajivača ljekovitog bilja metvica je jedna od najkorisnijih biljaka. Ona je ljekovita, mirisna, medonosna, začinska i industrijska biljka. Kao i ostali hibridi, i pitoma metvica se ne razmnožava sjemenom, nego samo vegetativnim putem: stalonima. Kad se jednom primi, metvica se, slično jagodi, brzo širi i pokrije zemlju mnogobrojnim izdancima izraslim iz razgranatih podzemnih stabala, rizoma. Svake godine metvicu obavezno treba presaditi na drugu njivu da se ne bi degenerisala i ulivadila.

Metvica traži najbolju vrtnu zemlju. Rasađuje se u martu. Berbu metvice za destilaciju etarskog ulja treba vršiti po najljepšem vremenu. Suviše mlada metvica daje ulje slabog kvaliteta s malo mentola, a mnogo mentona. Precvjetala biljka daje manje ulja i lošijeg kvaliteta.

Upotreba[uredi | uredi kod]

Metvica se upotrebljava kao prijatan, blag i neškodljiv lijek za umirivanje, protiv grčeva, teškog probavljanja i za liječenje žuči. Metvičino ulje ima slaba anestetička svojstva i prijatan miris koji osvježava, zbog čega se upotrebljava i protiv gađenja i povraćanja. Rastvor ulja u alkoholu koristi izvana protiv bolova od neuralgije, reumatizma i nazeba.

Mentol, naime, draži nerve u koži, lako isparava i zbog toga hladi. Metvica se ne smije kuhati, već samo preliti ključalom vodom. Pitoma metvica je potpuno neškodljiva, korisna je protiv mučnine tokom putovanja, ovo je od posebnog značaja za osobe s poremećenim probavljanjem, grčevima itd.