Pelagonija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Pelagonija

Pelagonija (makedonski: Пелагонија, grčki: Πελαγονíα) je bila jedna od regija antičke Evrope koja je vremenom postala deo Makedonskog kraljevstva.

Pelagonija se graničila sa antičkim pokrajinama Dardanijom na severu, Ilirijom na zapadu, Peonijom na istoku i Linkestisom na jugozapadu. Ovaj kraj nastanjivala su Tračko - Ilirska plemena: Pelagoni, Peonci, a od 1900. pre n. e. Ahajci i Eoljani.

Pelagonija je bila kolevka mikenskih plemena. U Pelagoniji je pronađeno puno predmeta iz pre - mikenskog razdoblja, poput dvostruke sekire, koja je tek kasnije pronađena u Mikeni. Ovi objekti su izloženi u Regionalnom muzeju Bitolja. Nešto kasnije ovaj kraj naselili su antički Makedonci.

Grčki istoričar, geograf i filozof, Strabo nazvao je Pelagoniju Tripolitis, radi tri tadašnja velika grada u Pelagoniji.

Danas se naziv Pelagonija koristi kao naziv za prostranu dolinu koju dele Republika Makedonija i Grčka. U njoj se nalaze makedonski gradovi Bitola i Prilep i grčki grad Florina. Ona je najveća kotlina u Republici Makedoniji. Smeštena je u jugozapadnom delu Makedonije i obuhvata prostor od oko 2.000 km² i njen pravac prostiranja je meridijanski (sever-jug) i obuhvata deo grčke teritorije.[1]

Privreda[uredi | uredi kod]

Pelagonija.

Pelagonija je najveće žitorodno područje u Makedoniji, a nije zanenariva ni proizvodnja u Grčkoj. Puno se uzgaja i duvan (u Prilepskom delu), suncokret i šećerna repa, a razvijeno je i stočarstvo.

U Pelagoniji je snažno razvijena prehrambena industrija; Žito Bitola, Žito Prilep, Vitaminka (Prilep). Snažna je bila duvanska industrija (Prilep) i metalna industrija (kućni aparati Bitola) Pelagonija ima i značajne rezerve uglja, koji se kopaju u dva rudnika: Suvodol i Gneotino. U Pelagoniji radi i najveći energetski pogon u Makedoniji termoelektrana REK Bitola, kapaciteta 675 MW (ona proizvodi 80% električne energije u Makedoniji).

Dodatno pogledati[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]