Pauxi pauxi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Pauxi pauxi
Pauxi pauxi pauxi
Status zaštite

Status zaštite: Ugroženi (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Galliformes
Porodica: Cracidae
Rod: Pauxi
Vrsta: P. pauxi
Dvojni naziv
Pauxi pauxi
Linnaeus, 1766.

Pauxi pauxi je vrsta ptice iz roda Pauxi, porodice Cracidae.[1] Živi na nadmorskoj visini između 500 i 2.200 metara.

Opis[uredi | uredi kod]

Doseže ukupnu duljinu tijela do 91 centimetar. Mužjaci su teški oko 3.6 kilograma, a ženke su teške 2.6 kilograma. Odlikuje se malenom glavom i plavkasto-sivom "kacigom" na čelu. Kljun joj je crvene boje, dok repno perje ima bijele vrhove. Perje ostatka tijela je crno sa zelenkastim sjajem, kao i ono na prsima, a u donjem dijelu tijela perje je bijele boje. Oba spola su slična, nema previše znakova spolnog dimorfizma. Postoji rijetki oblik ženke s crvenkasto-smeđim perjem s crnim prugama.[2]


Prehrana joj se sastoji uglavnom od sjemenki, plodova, kukaca i malih životinja. Ženka u ožujku i travnju gnijezdo na visini između 4 i 6 metara polaže dva jaja kremaste boje, koja inkubira 30-34 dana.

Taksonomija[uredi | uredi kod]

Postoje dvije podvrste Pauxi pauxi:

  • Pauxi pauxi pauxi
Živi u planinskom lancu Cordillera de Mérida u sjeverozapadnoj Venecueli prema planinskom lancu Cordillera Oriental u Kolumbiji. Ima veću "kacigu", jajolikog oblika.
  • Pauxi pauxi gilliardi
Živi u planinskom lancu Serranía del Perijá između Kolumbije i Venecuele. Ima manju "kacigu", manje loptastog, više cilindričnog oblika.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Pauxi pauxi na iucnredlist.org, pristupljeno 28. januara 2015.
  2. Pereira, Sérgio Luiz & Baker, Allan J. (2004): Vicariant speciation of curassows (Aves, Cracidae): a hypothesis based on mitochondrial DNA phylogeny. Auk 121(3): 682-694. HTML abstract HTML tekst bez slika Arhivirano 2009-09-13 na Wayback Machine-u

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]