Patrola

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Patrola Mirovnih snaga UN-a u Eritreji.
Agent Granične patrole SAD-a motri američko-kanadsku granicu u Montani. Još više agenata stacionirano je na američko-meksičkoj granici u borbi protiv ilegalnih imigracija.


Patrola (engl. patrol < franc. patrouille, prema patrouiller: gaziti po blatu), izviđačka akcija kojom se nadzire neko područje i brine za njegovu sigurnost;[1] odred ili nekoliko vojnika, stražara i sl. koji izviđaju.[2] Osoba koja vrši patrolu naziva se patrolac odn. patrolka.[2]

Historija[uredi | uredi kod]

Izraz se prvi put pojavio u Francuskoj u 16. vijeku za ljude koji su bili zaduženi da obiđu noćne straže, što se tad zvalo patrouille, a što je značilo skitati po blatu.[3]

Tipovi[uredi | uredi kod]

Vojna patrola[uredi | uredi kod]

U taktici, patrola je mala taktička jedinica koju veća jedinica šalje kopnom, morem ili zrakom u svrhu borbe i(li) izviđanja. Osnovna zadaća jedinice kod patroliranja je slijediti zadanu rutu na koju je poslana da je istraži neprijatelja ili da stupi s njim u borbeni kontakt. Patrolna jedinica može biti običan pješadijski vod, manja oklopna ili zračna jedinica.

Policijska patrola[uredi | uredi kod]

U policijskoj službi, patrole provode uniformirani policajci na dodijeljenom geografskom području koje izviđaju jer, da bi bile efikasne, policijske snage moraju biti u neposrednoj blizini građana kojima služe.[4] Zato se one najviše vidi u javnosti, od kontrole prometa do sprječavanja kriminalnih radnji i hapšenja prekršitelja zakona.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „patrola”. Hrvatski jezični portal. Pristupljeno 19. decembra 2016. 
  2. 2,0 2,1 Матица српска Матица хрватска (1971). Речник српскохрватскога књижевног језика : Књига четврта, О–П (ограшје–претња). Нови Сад. 
  3. patrol (n.) (engleski). Online Etymology Dictionary. Pristupljeno 16. maja 2013. 
  4. Patrolling (engleski). Encyclopædia Britannica. Pristupljeno 16. maja 2013. 

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]