Pardes

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Pardes
RežijaSubhash Ghai
ProdukcijaSubhash Ghai
ScenarioSubhash Ghai
UlogeShahrukh Khan
Amrish Puri
Mahima Chaudhry
MuzikaNadeem Shravan
Premijera1997
JezikHindi / Urdu
Trajanje190 min.
Pardes na Internet Movie Database

Pardes (Devanagari: परदेस, Nastaliq: پردیس prevod: "Strana zemlja") je Bollywood film koji je režisiraoSubhash Ghai, a realizovan je 8 August 1997. Glavne uloge u filmu su pripale Shahrukh Khan, Amrish Puri, Alok Nath, Mahima Chaudhry i Apoorva Agnihotri.

Sadržaj[uredi | uredi kod]

Pardes, znači "strana zemlja", je priča o mladoj Indijki koja je odrasla u ruralnom selu, i koja je vaspitavana konzervativno u indijskoj porodici.

Kishorilal (Amrish Puri) je bogat i uspješan biznismen, koji živi u America ali još uvijek je duboko vezan za svoju rodnu zemlju Indiju i koji jako cijeni indijsku vrijednost i kulturu. Tokom posjete Indiji, on sreće svog stargo prijatelja Suraja i kod njega ostaje u posjeti. Tokom posjete, njemu se jako sviđela Surajova porodica,a posebno Ganga, njegova starija kćerka, koja je pravi primjer indijske kulture.

On je došao u potragu za ženom, za njegovog zapadnjačkog sina Rajiva, i misli da je Ganga upravo ta prava. On nudi bračnu ponudu Devovoj porodici i oni je prihvataju. On zna da će biti problema ubjediti Rajiva da se oženi na taj način, jer on nikada nije bio u Indiji, i ne smatra indijsku kulturu prikladnom. Odrastao je kao pravi Amerikanac.

Ali Kishorilal ima plan. On šalje svog posina Arjuna (Shahrukh Khan) - 'Malog gospodara' da igra Kupida i ubjedi Rajiva da posjeti Indiju, sretne se sa Gangom i da prihvati taj brak. Arjun koji inače jako voli Indiju, odlazi kod Devove porodice i tamo aranžira kuću, kako bi bila podesna za Rajiva. Rajiv dolazi za par dana i njemu se ta ideja ne sviđa. Rajiv pokušava danima da ih spoji, i tako se on zbližuje sa Gangom. Na kraju oboje njih se slažu da uđu u brak.

Zaručenje je objavljeno u Idniji, dok vjenčanje u Americi. Ganga odlazi u Ameriku, i veoma je uzbuđena, u vezi sa tim. U Americi njen jedini pouzdan prijatelj je Arjun, sa kojim se jako vezala. Isprva je sve odlično, ali kako vrijeme prolazi ona shvata da Rajiv nije onakva osoba, kakvom ga je Arjun opisivao. Ona se suočava sa mnogim kulturnim šokovima u vezi sa Rajivom, kao što su pušenje, piće, jako dosta odnosa sa bivšim đevojkama, kao i njihovo viđanje, čak i kad su oni u braku. Arjun shvata da voli Gangu.

Rajivova porodica upozoruju Rajiva na prisan odnos između Arjuna i Gange. On govori Arjunu da napušti grad. Ganga ide na putovanje sa Rajivom u Las Vegas, Nevadu i ostale gradove u Americi. Njoj sve više i više nedostaje Arjun. Tokom njihovog putovanja, Rajiv je pokušao da na silu spava sa njom, pošto ona to ne želi prije braka. Ona je uspjela da ga udari i dok je on bio u nesvijesti, ona je pobjegla. Arjun saznaje da Gange nema i on ide u potrazi za njom. Sreće je na voznoj stanici, đe mu ona ispriča sve šta se desilo između nje i Rajiva.

On obećava da će je zaštiti i želi da je vrati kod Rajijevih, ali ona neće da čuje za to, već hoće da se vrati njenoj porodici u Indiji.

Suraj Dev se čuo sa Rajijevom porodicom, i kada je njegova kćerka došla kući zajedno sa Arjunom, on je njega oćerao a nju zaključao, vjerujući da ga je osramotila. Kishorilal takođe dolazi u Indiju. Rajiv takođe dolazi i spreman je da ubije Arjuna. Svi su protiv njih.

Kako su Ganga i Arjun shvatili da se vole, oni uspjevaju da ubjeđuju sve kako je njihov odnos čist, i ona pokazuje ogrebotine, koje je zaradila dok je Rajiv pokušao da je siluje.

Uloge[uredi | uredi kod]

Trivija[uredi | uredi kod]

Povezano[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]