Nikola II (papa)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Papa Nikola II)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Nikola II.
Nicolaus Secundus

Pravo ime Gerhard Burgundski
Papinstvo počelo 6. decembar 1058.
Papinstvo završilo 27. jul 1061.
Prethodnik Stjepan IX.
Nasljednik Aleksandar II.
Rođen oko 980.
Ostali pape imena Nikola

Nikola II., rođen kao Gerhard Burgundski bio je 155 papa, od 6. decembra 1058. do 27. jula 1061. godine.

Prije nego što je postao papa služio je kao biskup Firence. Papom je postao nekoliko mjeseci nakon smrti Stjepana IX, reformski nastrojenog njemačkog pape. Stjepanovu je smrt, isto kao i odsudstvo redovnika i vodećeg crkvenog reformatora Hildebranda (budući papa Grgur VII) iskoristio rimski aristokratski klan Tusculani, koji je biskupa Ivana Minciusa imenovao za papu po imenu Benedikt X. Kada je Hildebrand za to čuo, od biskupa i kardinala suprostavljenih Tusculanija je sastavio sabor koji se krajem godine 1058. sastao u Sieni i proglasio Gerharda papom pod imenom Nikola II.

Nikola je početkom godine ušao u Rim, ali su njegove pristaše ipak do kraja godine morali voditi borbe s Benediktovim pristašama u okolici Rima. Zbog toga, kao i nastojanja da se Sicilija, koja je još uvijek bila pod vlašću muslimanskog Sicilijanskog Emirata, vrati pod kršćansku vlast, Nikola je stupio u savez sa Normanima, odbacivši anti-normansku politiku svog prethodnika Lava IX. Godine 1059. je u Melfiju normanskog vojvodu Roberta Guiscarda proglasio vojvodom Apulije, Kalabrije i Sicilije, a normanskog grofa Richarda od Averse princom Kapue. Uz normansku pomoć je uništen Tuscolo, glavno uporište Tusculanija, a Benedikt X prisiljen na predaju.

Nikola je iste godine poslao Petra Damjana i Anselma od Lucce da posreduju u sporu između tamošnjeg nadbiskupa i reformski nastrojenih patarena. Rezultat te misije je bilo podvrgavanje dotle buntovnog nadbiskupa Widoa autoritetu pape. U aprilu 1059. je u Rimu održan crkveni sinod na kome je papa donio bulu In nomine Domini kojom je dramatično izmijenjen način izbora papa, a svjetovnim vlastima oduzeto pravo imenovanja biskupa. Ta će odluka dovesti do dramatičnih posljedica i spora o investituri.