Konstantin (papa)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Papa Konstantin)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Konstantin
Constantinus
[[Datoteka: ]]
Papinstvo počelo 25. ožujka 708.
Papinstvo završilo 9. travnja 715.
Prethodnik Sisinije
Nasljednik Grgur II.
Rođen

Konstantin je bio papa od 25. ožujka 708. do 9. travnja 715. godine. Po nacionalnosti je bio Asirac, a prije izbora za papu je obavljao diplomatske misije na bizantskom dvoru. Godine 681. je sudjelovao na Trećem carigradskom saboru, a nešto kasnije se za vrijeme vladavine Konstanina IV sreo sa prijestonasljednikom i budućim carem Justinijanom II, kome je kasnije postao blizak politički saveznik. Papom je postao nakon što je njegov prethodnik Sisinije umro početkom 708. nakon samo tri tjedna pontifikata.

Glavno pitanje Konstantinovog pontifikata je bio spor oko tzv. Trulskog sabora čije su kanone prihvatili episkopi i druge crkvene vođe na Istoku, a odbacili biskupi na Zapadu. Nastojeći ga izgladiti, Konstantin je 5. oktobra 710. krenuo na veliko putovanje u Konstantinopol gdje je potom započeo pregovore sa carem o kompromisu kojim bi se izbjegao raskol. Pregovori, u kojima je veliku ulogu igrao njegov budući nasljednik Grgur II, završili su uspjehom, te je Konstantin Konstantinopol napustio u oktobru 711. Tada je postao posljednji papa koji će posjetiti Konstantinopol sve do Pavla VI 1967. godine.

Međutim, samo nekoliko mjeseci kasnije Justinijan je svrgnut u pobuni nakon koje je bizantskim carem postao Filipik Bardan, pristaša monotelistva. On je Konstantina pokušao natjerati da odbaci Treći carigradski sabor, ali mu se Konstantin uspješno odupirao. Godine 713. je Filipik svrgnut, a na prijestolje došao Anastasije II, koji je bio vjeran kršćanskoj ortodoksiji, te je Konstantin posljednje godine pontifikata proveo u dobrim odnosima sa Bizantom, ostavši upamćen kao jedan od najkarakterističnijih papa za tzv. period bizantskog papinstva.