Otto od Bamberga

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Saint Otto od Bamberga

Otto od Bamberga, u Opatiji Michaelsberg, Bamberg
Biskup i Ispovjednik; Apostol Pomeranije
Rođen/a 1060, Mistelbach, Frankonija
Umro/la Pomeranija (u današnjoj Poljskoj)
Štuje se u Rimokatolička crkva
Kanoniziran/a 1189, Rim
Glavno svetište crkva sv. Michaela, Bamberg, Bavarska
Kalendar svetaca 2. jul

Sveti Otto od Bamberga (njemački: Otto von Bamberg, poljski: Otton z Bambergu; 1060/1061 – 30. jun 1139) bio je njemački katolički biskup Bamberga koji je stolovao od 1102. do smrti, i koji se istakao diplomatskom aktivnošću tokom Borbe za investituru, kao i misionarskom djelatnošću u Pomeraniji. Godine 1189. ga je papa Klement III proglasio svecem.

Bio je rodom iz plemićke porodice u Mistelbachu u Frankoniji. Karijeru je započeo na dvoru poljskog kneza Vladislava I Hermana, a nastavio na dvoru rimsko-njemačkog cara Heinricha IV, koji ga je 1101. imenovao svojim kancelarom, a potom i biskupom Bamberga. Na tom se mjestu istakao obnovom katedrale oštećene u požaru 1081. i poticanjem tamošnje katedralne škole, a i grad Bamberg se značajno razvio i prosperirao za vrijeme njegovog stolovanja.

Kao pristaša carske stranke je od strane pristaša pape 1118. suspendiran na sindou u Fritzlaru. Međutim, upravo je Otto bio tvorac kompromisa između obje strane na konferenciji u Würzburgu 1121. na temelju koga je 1122. donešen Konkordat u Wormsu. Poslije toga je često putovao u Pomeraniju gdje je postigao uglavnom mirno pokrštavanje tamošnjeg stanovništva - paganskih Pomorana.

Literatura[uredi | uredi kod]