Ottla Kafka

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ottla Kafka
Ottla Kafka u dobi od 7 ili 8 godina
RođenjeOttilie Kafka
29. listopada 1892.
Češka Prag, Češka
(tada  Austro-Ugarska)

Smrtlistopad 1943.
Poljska Konc-logor Auschwitz
EtnicitetŽidovka
DržavljanstvoAustro-Ugarska austrougarsko
Čehoslovačka čehoslovačko
Suprug/aJoseph David
(1920 - 1942; razvod)
DjecaVěra David
Helena David
RoditeljiHermann Kafka
Julie Kafka
RodbinaBraća i sestre:
Franz Kafka
Gabriele Kafka
Valerie Kafka

Ottilie "Ottla" Kafka (Prag, 29. listopada 1892. - Konc-logor Auschwitz, listopad 1943.) je bila najmlađa sestra Franza Kafke. Ottla je bila Franzova najdraža sestra i jedini član obitelji koji je uz njega bio i u najtežim trenucima. Njihova korespondencija objavljena je pod naslovom Pisma Ottli.

Rođena je u Pragu kao najmlađe dijete Hermanna Kafke i njegove supruge Julie. Osim brata, imala je i dvije starije sestre - Gebriele i Valerie. S obzirom na to da mu je bila najdraža sestra, Franz je pomogao u Ottlinom školovanju u agrikulturnoj školi. Kasnije tokom života je živjela i radila na imanju Karla Hermanna, supruga njezine sestre, te se u jednom periodu brinula za svog brata, nakon što je ovaj obolio od tuberkuloze.

U srpnju 1920. godine, udala se za katolika Josepha Davida, s kojim je imala dvije kćeru - Věru i Helenu. Brak je sklopljen unatoč protivljenju njezina oca, ali je bio izrazito nesretan. Ottla i Joseph su se, na koncu, rastali 1942. godine, što ju je pak učinilo pogodnom metom za naciste. Njezine sestre su s obiteljima poslane u geto u Łódźu, gdje su i umrle 1944. godine, dok je Ottla poslana u koncentracijski logor u Theresienstadtu. Dana 7. listopada 1943., Ottla je dobrovoljno pratila grupu djece u konc-logor Auschwitz, gdje je uskoro i ubijena.