Oscar Deutsch

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Oscar Deustch (Birmingham, 12. august 1893 - London, 5. decembar 1941) bio je britanski poduzetnik mađarsko-jevrejskog porijekla, najpoznatiji kao osnivač znamenitog lanca kino-dvorana Odeon.

Odrastao u porodici trgovaca starim metalom, Deutsch je 1920. napustio porodični posao kako bi zajedno sa školskim drugovima Michaelom Balconom i Victorom Savilleom osnovao poduzeće za produkciju filmova. Ubrzo se međutim okrenuo distribuciji i prikazivanju filmova. Svoje prvu kino-dvoranu je podigao 1925. u Coventryju, a potom 1. oktobra 1928. i u rodnom Birminghamu. Kako bi popularizirao projekt, organizirao je javni natječaj za ime dvorane, a pobjednik je izabrao "odeon". Pet godina kasnije je bio vlasnik čak 26 dvorana širom zemlje. Njihova karakteristika je bila ta da su se gradili u "otmjenim" dijelovima gradovima, odnosno bili zamišljeni za srednju i višu klasu, a krasila ih je i Art Deco arhitektura. Ekspanzija se nastavila tako da je do početka 300-ih kompanija Odeon Theatres Ltd. imala preko 300 dvorana u Britaniji.

Deutsch se osim kino-djelatnošću bavio i humanitarnim radom, pa je 1938. pomogao pri evakuaciji manjeg broja Jevreja iz Trećeg rajha. Javno se zalagao za suprotstavljanje Njemačkoj i ponovno naoružavanje Britanije pred drugi svjetski rat. Njegovo zdravlje je godinama bilo načeto rakom, ali se pogoršalo usljed posljedica njemačkog bombardiranja 1940. godine.

Nakon smrti je udovica Odeon Theatres prodala J. Arthuru Ranku, koji će tako stvoreni kapital iskoristiti za stvaranje britanskog filmskog studija Rank Organization. Originalni lanac kino-dvorana dan-danas postoji pod imenom Odeon UCI.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]