Orden narodnog oslobođenja

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
ORDEN NARODNOG OSLOBOĐENjA
dodeljuje  SFRJ
Tip
Orden narodnog oslobođenja
Orden narodnog oslobođenja
Dodeljuje se jugoslovenskim državljanima
Dodeljuje se za istaknute zasluge u organizovanju i rukovođenju Ustankom i stvaranju i razvijanju Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije
Status nedodeljuje se više
Statistika
Ustanovljen 15. avgusta 1943.
Prva nagrada avgusta 1944.
Zadnja nagrada ?
Ukupno 262
Važnosni red odlikovanja
Viša nagrada
Orden junaka socijalističkog rada
Orden junaka socijalističkog rada
Orden junaka socijalističkog rada
Niža nagrada
Orden ratne zastave
Orden ratne zastave
Orden ratne zastave

Orden narodnog oslobođenja (sl. Red ljudske osvoboditve; mak. Orden na narodnoto osloboduvanje) bilo je odlikovanje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, peto u važnosnom redu jugoslavenskih odlikovanja.

Ustanovio ga je Vrhovni komandant NOV i POJ Josip Broz Tito, 15. avgusta 1943. godine Ukazom o odlikovanjima u Narodnooslobodilačkoj vojsci Jugoslavije.

Orden je bio odlikovanje za građanske zasluge, a dodeljivalo se za „istaknute zasluge u organizovanju i rukovođenju Ustankom i stvaranju i razvijanju Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije“. Orden je dizajnirao vajar Antun Augustinčić 1945. godine. Kao i sva prva odlikovanja SFRJ i ovo odlikovanje se najpre izrađivano u Sovjetskom Savezu, a kasnije u zagrebačkoj fabrici „IKOM“. Orden se nosio na levoj strani grudi, okačen na odeću pomoću šrafa s maticom, pošto nije imao imao vrpcu (prva ruska odlikovanja su imala vrpcu).

Ovim odlikovanjem odlikovano je 262 osoba. Revolucionar Nikola Grulović je bio jedina osoba, dvaputa odlikovana ovim ordenom. Među nosiocima odlikovanja nalazi se i 21 strani državljanin, kojima je ovo odlikovanje dodeljivano u periodu od 1945. do 1947. godine.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]

Šablon:Portal SFRJ


Odlikovanja Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije
Važnosni red odlikovanja SFRJ: Orden jugoslovenske zvezdeOrden slobodeOrden narodnog herojaOrden junaka socijalističkog radaOrden narodnog oslobođenjaOrden ratne zastaveOrden jugoslovenske zastaveOrden partizanske zvezdeOrden RepublikeOrden zasluga za narodOrden bratstva i jedinstvaOrden narodne armijeOrden radaOrden za vojne zaslugeOrden za hrabrostPartizanska spomenica 1941.