Opsada Jerusalima (597. pne.)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Opsada Jeruzalema
Datum cca. 597. pne.
Lokacija Jeruzalem
Ishod Babilonija zauzima i pljačka Jeruzalem; babilonska pobjeda
Sukobljene strane
Kraljevstvo Juda Babilonija
Komandanti i vođe
Joakim, kasnije Jojakin Nabukodonosor II
Snage
bitno slabiji nepoznato
Žrtve i gubici
veliki broj ubijenih, mnogi odvedeni u ropstvo nepoznati

Godine 601. pne., u četvrtoj godini svoje vladavine, Nabokonodosor II, kralj Babilona, bez uspjeha je pokušao osvojiti Egipat pri čemu je odbijen s velikim gubicima. Taj neuspjeh je mnoge prinčeve i države Levanta , dotadašnje babilonske vazale, potakao da mu otklone poslušnost. To ej uključilo i Kraljevstvo Juda. Njegov kralj Joakim je odranije bio pro-egipatski orijentiran [1] s obzirom da mu je egipatski kralj Neho II 609. pne. omogućio da dođe na vlast, ubivši u bici kod Megida njegovog oca i svrgnuvši brata Joahaza nakon što je s vojskom došao pod Jeruzalem.

Nabukodonosor je, s druge strane, brzo reagirao u nastojanju da očuva babilonsku dominaciju nad Levantom. Babilonske kronike bilježe kako je okupio veliku vojsku i opsjeo Jeruzalem. [1] Za vrijeme opsade je kralj Joakim umro, a naslijedio ga je mladi sin Joahin (Jojakin). Kronike navode kako je Jeruzalem pao "drugi dan mjeseca Adara" 16.3..

Nabukodonosor je opljačkao grad i Hram te dao da se novi kralj Joahin [2] zajedno sa svojim dvorom i uglednim građanima, te veliki dio stanovnika Jude, a koji je brojao oko 10.000 ljudi[2] progna u Babilonu. Među njima su, između ostalih, bili Ezekijel i Danijel. Biblija navodi kako u gradu i državi nije ostao "nitko osim nasiromašnijih"[3] a da su u Babilon odvedena blaga i ukrasi Hrama, uključujući zlatne posude Kralja Solomona.[3]

Završetak opsade označava početak perioda jevrejske historije koji se naziva babilonsko ropstvo, odnosno 'Progonstvo'[4]. Nabukodonosor je preostalim Jevrejima nametnuo Joahinovog strica Zedekiju[4] kao marionetskog kralja Jude.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Geoffrey Wigoder, The Illustrated Dictionary & Concordance of the Bible Pub. by Sterling Publishing Company, Inc. (2006)
  2. The Oxford History of the Biblical World, ed. by Michael D Coogan. Pub. by Oxford University Press, 1999. pg 350
  3. 2 Kraljevi 24:11
  4. 2 Kraljevi 24:10-16

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]