Operacija Erntefest

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Operacija Kosidbeni festival)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Stražarski toranj u logoru Majdanek

Operacija Erntefest (nem. Aktion Erntefest; u prevodu: Operacija Žetveni festival) bilo je kodno ime za operaciju koju su izvele okupacione snage nacističke Nemačke s ciljem da pobiju sve Jevreje koji su ostali u oblasti Lublina i u Lublinskom getu. Operacija je izvedena tokom 3. i 4. novembra 1943. godine. Tokom operacije ubijeno je oko 42.000 Jevreja.

„Erntefest“ je počeo u zoru 3. novembra 1943. Radne logore Travniki i Ponijatova su okružile SS i policijske jedinice. Jevreji su izvođeni iz logora u grupama i streljani u okolnim jamama iskopanim za ovu svrhu. U Majdaneku su Jevreji prvo odvojeni od ostalih zatvorenika, a zatim su odvođeni u grupama do obližnjih rovova i streljani. Jevreji iz drugih radnih logora u oblasti Lublina su dovedeni u Majdanek i ubijeni. Tokom ubijanja u Majdaneku i Travnikiju svirala je muzika kako bi se smanjila buka od pucnjave. Operacija je u Majdaneku i Travnikiju završena za jedan dan. U logoru Ponijatova ubijanje je trajalo dva dana.

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Arad, Yitzhak: Belzec, Sobibor, Treblinka: The Operation Reinhard Death Camps. Indiana University Press, Indianapolis 1987.
  • Gilbert, Martin: The Holocaust: A History of the Jews of Europe During the Second World War. Holt, Rinehart and Winston, New York 1985.
  • Marszalek, Jozef: Majdanek: The Concentration Camp in Lublin. Interpress, Warsaw 1986.
  • Erntefest – Zapomniany epizod Zagłady: 3-4 listopada 1943', ed. W. Lenarczyk and D. Libionka, Państwowe Muzeum na Majdanku, Lublin, 2009, ISBN 978-83-925187-5-4.

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]