Opšti-građanski-kalendar-i-vreme

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
  Kalendari p  r  u 
Astro · Gregorijanski · Hebrejski · Iranski · Islamski · ISO · Kineski
Tipovi kalendara
Lunisolarni · Solarni · Lunarni

Asirski · Bahaistički · Bengalski · Berberski · Bikram Sambat · Budistički · Etiopski · Germanski · Hindu · Indijski · Irski · Japanski · Javanski . Jermenski · Juche · Julijanski (reformisani) · Julijanski (stari) · Koptski · Korejski · Litvanski · Malayalamski · Majanski · Minguo · Nanakshahi · Nepal Sambat · Pawukon · Runski · Tamilski · Tajlandski lunarni · Tajlandski solarni · Tibetanski · Vijetnamski· Xhosa · Zoroastrijanski

(Arhaični kalendari:) Makedonski (antički) · Burmanski · Astečki · Atički · Babilonski · Coligny · Egipatski · Enohov · Firentinski · Francuski · Helenski · Mezoamerički · Otomanski · Pedesetnički · Rapa Nui · Rimski · Runski · Slovenski · Sovjetski · Vizantijski


(Predloženi kalendari:) Abizmalni · CCC&T · Holocenski · Diskordijanski · Međunarodni fiksni · Novi zemaljski · Pax · Pozitivistički · Sol · Svjetski · Svetski sezonski · Symmetry454 · Darijski (za Mars)

Opšti-građanski-kalendar-i-vreme (Common-Civil-Calendar-and-Time, skraćeno CCC&T ili C&T) je predlog reforme kalendara. To je jedan od mnogih primera kalendara sa prestupnom sedmicom, kalendara koji održavaju sinhronost sa solarnom godinom putem umetanja čitavih sedmica umesto pojedinačnih dana.

Dick Henry, profesor astronomije na univerzitetu Univerzitetu Johns Hopkins, je 2004. predložio usvajanje kalendara koji on pripisuje Robert McClennon-u. Kalendar je vrlo sličan gregorijanskom kalendaru. Usklađenost sa Zemljinom orbitom se održava dodavanjem jednog 7-dnevnog interkalarnog perioda, po imenu Newton, u nepravilnim intervalima od 5, 6 ili 7 godina. Obična godina ima 364 dana a prestupna 371. Struktura godine bi izgledala ovako:

Br. Mesec Dana
1 Januar 30
2 Februar 30
3 Mart 31
4 April 30
5 Maj 30
6 Jun 31
7 Newton (Prestupna sedmica) * 7
7/8 Jul 30
8/9 August 30
9/10 Septembar 31
10/11 Oktobar 30
11/12 Novembar 30
12/13 Decembar 31
* U prestupnim godinama. Tada se takođe menja za jedan naviše i redni broj meseci iza "Njutna".

Početak svake godine je u intervalu 28. decembar/prosinca - 3. januar/siječnja. Pošto prestupne godine ne slede neko jednostavno pravilo, njihov popis se mora izračunati kompjuterom ili očitati iz odgovarajuće tablice ili almanaha. Spisak postoji na internetu, radi se o godinima koje sadrže 53 ISO sedmice.[1]

Henri tvrdi da će njegov predlog uspeti tamo gde ostali nisu, zato što održava sedmični ciklus netaknut i time poštuje Četvrtu zapovest.[2] Takođe uverava ljude da je ovo najbolji kalendar ikada predložen i traži od pristalica drugih predloga da podrže prelaz na C&T.

Zastupao je prelaz na ovaj kalendar 1. januara/siječnja 2006, jer su tada gregorijanski i njegov kalendar istovremeno počinjali godinu.[3]

Verzija kalendara Roberta Meklenona se od Henrijeve razlikovala po tome što je imala jednostavno pravilo za određivanje prestupnih godina, nalin onom iz gregorijanskog kalendara. Godine čiju su brojevi deljivi sa 5 imaju prestupnu sedmicu, ali ne i one godine deljive sa 40, osim ako su takođe deljive sa 400. Nedostatak ovog pravila je to što Nova godina varira 17 dana u odnosu na gregorijansku.

Rumunski predlog na pravoslavnom kongresu 1923.[uredi | uredi kod]

Naučnik Milutin Milanković, član srpske delegacije na kongresu pravoslavnih crkava u Carigradu 1923, na kome se raspravljalo o kalendarskom pitanju, tvrdi da je rumunska delegacija iznela kalendarski projekat, koji vrlo nalikuje prethodno izloženom.

Projekt je izložio rumunski senator Dragić (Dragici ili Draghici), ali Milanković tvrdi da je "sa druge strane doznao" da je pravi autor projekta "baron Bedeus iz Sibinja" (Gustav baron Bedeus iz Hermannstadt-a, stari naziv Sibiua). Struktura godine — dužine i raspored meseci i položaj prekobrojne sedmice — istovetni su kao kod CCC&T-a. Prekobrojna nedelja bi se ispuštala svake četrdesete godine i u razmacima više kategorije, kako bi se dobila saglasnost sa dužinom tropske godine. Prvi dan Uskrsa bi bio fiksiran na 29. april, bez obzira na Mesečeve mene.[4].

Postoji i predlog kalendara koji je lično Bedeus predstavio, u kojem bi meseci imali ceo broj sedmica, tj. prva četiri meseca bi imali po 35 dana, a ostali po 28, osim poslednjeg u prestupnoj godini koji bi opet imao 35. Prestupne godine bi bile ovako raspoređene: u 10 navrata svaka peta i u 15 navrata svaka šesta, čime bi se dobilo 25 prestupnih godina od 140 i prosečna dužina godine od 365,25 dana, isto kao u julijanskom kalendaru[5].

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Newton year list Arhivirano 2008-05-13 na Wayback Machine-u at the CCC&T Calendar website.
  2. The Fourth Commandment Arhivirano 2008-05-13 na Wayback Machine-u at the CCC&T Calendar website.
  3. „"What if We MISS 2006 January 1 Sunday?"”. Arhivirano iz originala na datum 2008-05-15. Pristupljeno 2008-05-17. 
  4. Milutin Milanković, Reforma Julijanskog kalendara[mrtav link], str. 16 (ćirilicom)
  5. Veselka Trajkovska & Slobodan Ninković, On a Resolution Concept concerning the Calendar reform submitted to the pan-Orthodox congress in Constantionople in 1923, page 190

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]

(na engleskom:)