Oltar Pobjede

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostala značenja, vidi Oltar Pobjede (razvrstavanje).
Kovanica cara Augusta na kojoj je prikazana boginja pobjede

Oltar pobjede je naziv za oltar posvećen Viktoriji, rimskoj boginji pobjede, a koji je bio postavljen u Kuriji, odnosno sjedištu Senata u Rimu. Postavio ga je godine 29. pne. rimski vladar Oktavijan August u znak pobjede u bitci kod Akcijuma dvije godine ranije. Oltar je sadržavao statuu boginje Viktorije, odnosno njenog grčkog ekvivalenta Nike, koja je zaplijenena od epirskog kralja Pira 272. pne. za vrijeme rata s njime.

Oltar je u Senatu stajao sve do 357. godine kada ga je car Konstancije II kao gorljivi kršćanin uklonio, smatrajući ga paganskim idolom. Vraćen je pod kratkotrajnom vlašću poganskog cara Julijana, da bi ga konačno 382. uklonio car Gracijan. Poslije Gracijanove smrti je 384. rimski paganski političar Kvint Aurelije Simah pisao caru Valentijanu II tražeći da se oltar ponovno vrati. To je, pismo, međutim, izazvalo oštru reakciju milanskog biskupa Ambrozija, koji je bio jedan od najuticajnijih savjetnika careva.

Oltar se ponovno pokušalo vratiti 391. u peticiji caru Teodoziju I, ali bez uspjeha, s obzirom da je Teodozije pokazivao još manje tolerancije prema paganima. To je nakratko postigao tek uzurpator Eugenije 392. Što se dogodilo sa oltarom i statuom nakon Eugenijevog svrgavanja nije poznato, ali se pretpostavlja da su uklonjene i uništene.

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Richard Klein: Symmachus. Eine tragische Gestalt des ausgehenden Heidentums. Darmstadt (Wissenschaftliche Buchgesellschaft [Impulse der Forschung, Band 2]) 1971, ISBN 3-534-04928-4.
  • Richard Klein: Der Streit um den Victoriaaltar. Die dritte Relatio des Symmachus und die Briefe 17, 18 und 57 des Mailänder Bischofs Ambrosius. Darmstadt (WBG [Texte zur Forschung Band 7]) 1972, ISBN 3-534-05169-6.