Olgica Batić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Olgica Batić
Olgica Batić

Biografija
Datum rođenja 7. decembar 1981.
Mesto rođenja Obrenovac (SFRJ)
Narodnost Srpska
Politička partija Demohrišćanska stranka Srbije
Diploma sa Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu
Profesija Advokat

Olgica Batić (Олгица Батић, rođena 7. decembra 1981 u Beogradu) je srpskа političarka. Ona je predsednik Demohrišćanske stranke Srbije (DHSS) i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Biografija[uredi | uredi kod]

Olgica Batić je rođena 7. decembra 1981 u Beogradu; njen otac Vladan Batić (1949-2010) je bio predsednik Demohrišćanske stranke Srbije (DHSS). Pohađala je osnovnu i srednju školu u Obrenovcu i gimnaziju u Beogradu. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Politički rad[uredi | uredi kod]

Nakon diplomiranja, pridružuje se pravnom timu DHSS. Posle smrti svog oca 29. decembra 2010, na Skupštini Demohrišćanske stranke Srbije održanoj 03.septembra 2011. godine, izabrana je za predsednicu.[1]

Tokom parlamentarnih izbora u Srbiji u 2012, ona je učestvovala u koaliciji Izbor za bolji život[2], uz podršku odlazećeg predsednika Borisa Tadića. Koalicija je prikupila 863.294 glasova ili 22.06% glasova, odnosno 67 poslaničkih mesta u Skupštini[3]. Olgica Batić izabrana je za poslanicu poslaničke grupe Srpski pokret obnove - Demohrišćanska stranka Srbije, čiji je potpredsednik.[4][5]

Član je Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu, Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja i zamenik člana u Odboru za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

Olgica Batić je Predsednica Izvršnog odbora Globalne organizacije parlamentaraca protiv korupcije (GOPAC)[6] i član je Komisije za utvrđivanje političkog konteksta ubistva bivšeg premijera Srbije Zorana Đinđića koja funkcioniše pri Ministarstvu pravde Republike Srbije[7].

Zabeleženo je da Olgica Batić svoja skupštinska primanja daje u humanitarne svrhe[8].

Advokatura[uredi | uredi kod]

Olgica Batić je advokat u advokatskoj kancelariji Batić koja je utemeljena na porodičnoj tradiciji. Tokom advokatske karijere bila je uključena u veliki broj sudskih procesa koji su okupirali pažnju javnosti, medju kojima i zastupanje porodice jednog od nastradalih gardista VJ u Slučaju Topčider. [9] Na početku karijere iskustvo je sticala i u radu sa svojim ocem Dr Vladanom Batićem. Olgica Batić se angažovala na velikom broju predmeta iz različitih oblasti, od krvnih delikata, do zastupanja najvećih firmi u Srbiji, preko pružanja pomoći građanima u različitim oblastima.

Reference[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]