Offshore kompanija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Offshore tvrtka je poduzeće osnovano u inozemstvu koje pruža poslovne i ekonomske prednosti u odnosu na lokalno poduzeće. Offshore tvrtka je za nekoga u Hrvatskoj jedno posebno poduzeće osnovano u recimo u Panami, Belize ili čak i Velikoj Britaniji koje ne plaća poreze na dobit izvan svoje matične države.

Offshore tvrtke imaju karakteristike da zavisno od njihove jurisdikcije, ne moraju da plate poreze na ostvarenu dobit, niti je potrebno predavati financijska izvješća. Ujedno se vlasnicima i direktorima takvih tvrtki nudi maksimalna privatnost jer njihova imena ne moraju biti javno upisana u sudski registar.

Offshore tvrtka se naziva i offshore kompanija. Svako može da registruje offshore kompanije. Za održavanje offshore tvrtke obično nije potrebno voditi knjigovodstvo, zapošljavati osobe ili predavati porezna izvješća jer su offshore tvrtke obično izuzete od poreza na dobit u njihovoj matičnoj državi.

Za razliku od mišljenja vlada raznih država, pa tako i Hrvatske i za razliku od mišljenja nekih medija, offshore tvrtke se većinom koriste za zakonite svrhe.

Jedna offshore tvrtka treba biti zakonita. To znači da se njeno korištenje ne smije zloupotrijebiti. Samo naivne osobe će da koriste offshore tvrtku za direktno smanjenje dobiti u svojoj zemlji tako što će putem offshore tvrtke da ispostavljaju sami sebi fakture. To nije u redu i nije smisao jedne offshore tvrtke.

Smisao offshore tvrtke je zaštita privatnosti i poslovanja, omogućavanje globalnog poslovanja koje ne bi bilo moguće sa domaćim poduzećem i određene porezne prednosti koje se moraju dobiti u skladu sa domaćim zakonom.

Offshore države[uredi | uredi kod]

Offshore države obično nude nerezidentima poslovne pogodnosti koje ne mogu naći u svojoj matičnoj državi. Tako poslovanje sa američkim društvom sa ograničenom odgovornošću može biti pod određenim okolnostima kompletno oslobođeno oporezivanja. Tako se i S.A.D. mogu nazivati "offshore državom" u tom smislu. U određenim vremenskim periodima Hrvatska je isto tako bila offshore država jer je nudila maksimalne porezne povlastice i domaćim i stranim investitorima.

Najpoznatije offshore države su: Panama, Sejšeli, Mauricijus, Belize, Kostarika, Bahami, Britanski djevičanski otoci, Angvila, Sveti Kristofor i Nevis, Hong Kong, Lihtenštajn i mnoge druge. Tvrtke osnovane u nekim državama koje se ne smatraju offshore mogu se koristiti na isti način kao i offshore tvrtke, kao na primjer u slijedećim državama: S.A.D., Velika Britanija, Novi Zeland, Luksemburg, Švicarska.

Offshore poslovanje[uredi | uredi kod]

Globalizacija je dala dodatni podstrek offshore poslovanju i razvoju poreskih rajeva, omogućavajući brz rast multinacionalnih kompanija koje posluju u velikom broju država što je istovremeno stvorilo poresku konkurenciju između država. [1]

Izvor[uredi | uredi kod]

  1. Ivkovic, V. (2016), Poreski rajevi i offshore biznis: Poslovanje preko poreskih rajeva, str. 62

Razmatranje korištenja offshore tvrtke

Popis offshore zona i zemalja za praćenje u Hrvatskoj Arhivirano 2012-04-24 na Wayback Machine-u