Obala Ujedinjenog Kraljevstva

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Obala Ujedinjenog Kraljevstva se smatra dugom u usporedbi sa obalom država slične veličine;[1] smatra se vrlo pristupačnom te raznolikom u svojim oblicima i staništima.

Ordnance Survey, kartografska uprava UK, navodi kako je obala glavnog otoka Velike Britanije duga 17.820 km (11,072,76 milja zaokruženo na 11.073 milje). Ako se obali dodaju i veći otoci, i primijene standardne metode mjerenja dužina obale raste na 31.368 km (19.491 milja).

Nijedno mjesto u UK nije udaljeno više od 113 km od obale. Vjeruje se da na samim obalama živi 3 miliona (od ukupno 60 miliona) stanovnika. Mjesto naudaljenije od obale je Coton in the Elms u Derbyshireu, koje je jedanko udaljeno od Fosdyke Washa u Lincolnshireu; White Sands između Nestona u Cheshireu i Flint (Flintshire) u Walesu; te Westbury-on-Severn Gloucestershire.

Geografija obale UK je raznolika po svojim prirodnim osobinama. Sastoji se od otoka, zaliva, rtova i poluotoka. Od 1,000+ otoka unutar teritorija UK, samo 290 je trajno nastanjeno. Preostali služe u poljoprivredne svrhe i povremeno se nastanjuju, neki su proglašeni prirodnim rezervatima sa ograničenim pristupom, a neki su tek stijene koje izviru iz mora. Najvažniiji otoci i arhipelazi su navedeni dolje.

(Valja napomenuti da Kanalsi otoci (uklčjučujući Jersey, Guernsey, Alderney i Sark) te Isle of Man nisu dio UK. Oni su samoupravne krunske zavisne teritorije. Njihove obale ne predstavljaju obale UK.)

Izvori[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]