Nova Gorica

Izvor: Wikipedia

Nova Gorica (stanovnika: 13,852 (grad); 20,000 (s predgrađima); 35,640 (općina)) je grad i sjedište istoimene gradske općine na zapadu Slovenije, na granici s Italijom.

Nova Gorica je novi grad, izgrađen godine 1948. kada je Pariški mirovni ugovor uspostavio novu granicu između Jugoslavije i Italije, ostavivši obližnju Goricu van Jugoslavije, a oblast donje Vipavske doline bez svog regionalnog centra. Nova Gorica je tako regionalni centar tradicionalne oblasti Goriške u Slovenskom Primorju.

Datoteka:Gorizia-rws.jpg
Željeznički trg Transalpina, podijeljen između Slovenije i Italije, snimljen iz Nove Gorice [Photo: RP].

Južno od grada leži brdo Kostanjevica, dom Crkve blagovijesti Naše gospe i franjevački samostan iz 17. vijeka s bogatim kulturnim blagom. Posljednji članovi Bourbona, francuske kraljevske porodice, su pokopani u crkvi, uključujući (Charlesa X te članove njegove porodice i pratnje). Charles X je pobjegao iz Francuske nakon julske revolucije 1830. i pronašao utočište u Gorici.

Nasuprot brda Kostanjevica se na sjeveru grada nalazi Sveta Gora , 682 m visok vrh koji 450 godina privlači hodočasnika. Pogled s njega je poseban, a pri vedrim danima posjetitelji mogu vidjeti Istru, Veneciju, Dolomite, te Kamničke i Julijske Alpe. Na vrhu se nalazi veličanstvena bazilika gdje se povremeno održavaju koncerti, franjevački samostan i muzej posvećen sočanskim bitkama.

Slavni ljudi[uredi - уреди]

Eksterni linkovi[uredi - уреди]


Geographylogo.svg Nedovršeni članak Nova Gorica koji govori o geografiji je u začetku. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Koordinate: 45°58′N, 13°39′E