Vojvodstvo Normandija

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Normandijsko Vojvodstvo)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostale upotrebe, v. Normandija (razvrstavanje).
Vojvodstvo Normandija

Vojvodstvo Normandija je bila državna tvorevina na sjeveru Francuske.

Nalazila se na području današnje pokrajine Normandije. Pojavila se kao i vojvodstvo Akvitanija, grofovija Flandrija i Katalonija.

Rezultatom je raznih danskih, norveških, nordijsko galskih (Gall Gaidel), orkneyskih Vikinga i anglo-danskih (s područja Danelaw) invazija na Francusku u 8. stoljeću.

Ovaj posjed je nastao ugovorom iz Saint Clair-sur-Eptea iz 911. godine iz koncesija koje je Karlo III. odobrio Rollu (Robertu I.), vikinškom vođi, a radi sprječavanja daljnjih prodora Vikinga na francusko tlo. Ugovorom je Rollo bio obvezan braniti Francusku od ostalih Vikinga.

Izvorno ju je činio sjeverni dio pokrajine Neustrije oko Rouena na Seini. Kasnije se proširila južno, čime je uključila područja Évreuxa i Alençona i zapadno u bretonski teritorij. Time je približno došla do granica današnjih francuskih pokrajina Gornje Normandije i Donje Normandije, uključujući i Kanalske otoke.

Kopneni dio tog vojvodstva je danas dijelom Francuske. Naslov vojvode Normandije danas nosi britanski suveren, a od tog starog vojvodstva su ostali samo bailiwicki na kanalskim otocima Jerseyu i Guernseyu, koji su krunski posjedi Britanske Monarhije. [1][2]

Zastava Vojvodstva Normandije.
Grb Vojvodstva Normandije.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. „Royal Insight October 2003”. The official website of the British Monarchy. 2008.. Pristupljeno 23. srpnja 2008. 
  2. „Royal Insight January 2007”. The official website of the British Monarchy. 2008.. Pristupljeno 23. srpnja 2008.