Nollendorfplatz

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Kupola stanice U-Bahna Nollendorfplatz.
Stanica U-Bahna Nollendorfplatz (oko 1903.)

Nollendorfplatz (neformalno se često naziva Nolli ili Nolle) je trg u Berlinu, na Schönebergu. Ime je dobio 1864. godine po nemačkom nazivu češkog sela Nakléřov (nemački: Nollendorf), kod koga se odigrala bitaka u ratu za oslobođenje od Napoleona.

Direktno na Nollendorfplatzu se nalazi zgrada nekadašnjeg teatra Metropol, izgrađena 1906. godine. U posleratnom periodu ovo je bila diskoteka Metropol, a od 2005. klub Goya, koji je zatvoren već 2006. zbog bankrota usled nedovoljne posećenosti.

Stanica U-Bahna[uredi | uredi kod]

Nollendorfplatz je stanica kroz koju prolaze četiri linije berlinskog U-Bahna: U1, U2, U3 i U4. Stanica se sastoji od jedne nadzemne stanice, sa velikom kupolom, ispod koje prolazi U2, i dvospratne podzemne stanice za linije U1, U3 i U4.

Stanica je otvorena još 1902. godine, kao stanica prve U-Bahn linije. Projektovali su je arhitekti Wilhelm Albert Cremer i Richard Wolffenstein. Ovo je poslednja nadzemna stanica na liniji U2 u pravcu zapada. Između 1908. i 1910. izgrađena je nova linija, Schöneberger U-Bahn (danas U4).

Gej kvart[uredi | uredi kod]

Memorijalna tabla posvećena gej žrtvama Holokausta na stanici Nollendorfplatz.

Deo oko Nollendorfplaza do susednog Winterfeldtplatza i ulice između ulica Motzstraße, Maaßenstraße, Nollendorfstraße smatraju se centrom LGBT scene u zapadnom delu Berlina. Nollendorfplatz i deo oko njega je važio za gej kvart i pre Drugog svetskog rata, u vreme kada je Berlin bio grad sa najrazvijenijom LGBT scenom. Tu je sniman Hirschfeldov film Anders als die Anderen i poslužio je kao inspiracija Isherwoodu za romane Mr. Norris Changes Trains i Goodbye to Berlin, čija radnja je smeštena ovde i na osnovu kojih je kasnije napravljen mjuzikl Cabaret. Jdan od najpoznatijih noćnih klubova, Eldorado, koji opisuju Isherwood, kao i Eirka i Klaus Mann, okupljao je LGBT osobe, među kojima su bili i Marlene Dietrich, Claire Waldorff, Wilhelm Bendow[1] i drugi. Eldorado je bio prvi gej klub koji su nacisti zatvorili u toku progona LGBT osoba. Na stanici U-Bahna nalazi se spomen ploča ispod ružičastog trougla, posvećena gej žrtvama Holokausta.

Danas se ovde nalazi veliki broj gej klubova, barova i dark roomova. Ovo je i centar gej leather scene. Na Nollendorfplatzu se nalazi Mann-O-Meter, LGBT informativni centar.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Berlin für Schwule und Lesben” (nemački). berlin-tourist-information.de. Arhivirano iz originala na datum 2007-02-11. Pristupljeno 10.2.2007. 

Vidi još[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]