Nogometaljka

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Lik nogometaljke

Nogometaljka je slikovna zagonetka kod koje, na nogometnom igralištu izdijeljenom na kvadratiće (npr. 20x15), treba dati gol za bijele, a potom i za crne igrače (označene bijelim odn. crnim kružićima). Igra počinje od golmana i u njoj učestvuju svi igrači iste boje, a lopta se kreće vodoravno, okomito i dijagonalno pod kutom od 45º. Bijeli igrači ne mogu proigravati kroz polja na kojima su crni igrači i obratno.

Prva zagonetka[uredi | uredi kod]

Prvu takvu zagonetku u hrvatskoj enigmatici vjerovatno je objavio Stjepan Horvat u bjelovarskoj "Osmosmjerci" broj 258 [1]. U istom listu ona se objavljuje i danas[2], a sastavlja je isti autor (dosad preko 280 zagonetaka).

Prema sjećanju Stjepana Horvata, takva zagonetka bila je predstavljena na jednom od svjetskih prvenstava u rješavanju zagonetaka (World Puzzle Championship) kao prilog iz Nizozemske, vjerovatno 2000. godine, kad je i prvi put objavljena u Hrvatskoj. On ju je kao novotariju, iako jednostavnu, prenio u "Osmosmjerku", koja i inače objavljuje uglavnom jednostavne zagonetke, i dao joj naziv nogometaljka. Drugi autori i listovi u Hrvatskoj najvjerovatnije dosad nisu objavljivali tu zagonetku.

Napomene[uredi | uredi kod]

  1. "Osmosmjerka", XI, 258, 23 – Bjelovar, 18. VIII. 2000, str. 23
  2. "Osmosmjerka", broj 542, 18. VI. 2012.