Noel Malcolm

Izvor: Wikipedia

Noel Robert Malcolm FBA FRSL (26. prosinca 1956 -) je engleski povjesničar, publicist i kolumnist, najpoznatiji kao autor knjiga posvećenih povijesti Balkana koje su značajno utjecalo na stav zapadne javnosti i političara o području bivše Jugoslavije na kraju 20. i početku 21. stoljeća.

Životopis[uredi - уреди]

Noel Malcolm (rođen 1956.) je pohađao čuveni etonski koledž, diplomirao je (Peterhouse) i doktorirao (Trinity College) na Univerzitetu u Cambridgeu. Diplomirao je engleski jezik i književnost, te stekao doktorat povijesnih nauka. Od 1981. do 1988. naučni je saradnik sveučilišta u Cambridgeu, gdje je i predavao. Zatim je radio kao vanjskopolitički urednik za britanski tjednik The Spectator, te kao politički kolumnist za Daily Telegraph. 1995. godine je ostavio rad u novinama vraćajući se pozivu znanosti. Član je Britanske akademije.[1]

Kao urednik priredio je kritičko izdanje sabranih djela političkog filozofa Thomasa Hobbesa i napisao njegovu biografiju. Sa temeljnim poznavanjem jezika jugoistočne Evrope, već više od desetak godina posvetio se istraživanju povijesti toga područja.

Potaknut izbijanjem rata u BiH 1992. godine, napisao je knjigu Povijest Bosne, koja je nakon objavljivanja, u aprilu 1994. godine, dočekana izvanrednim stručnim pohvalama. Nakon toga je početkom eskalacije kosovske krize 1998. objavio i Povijest Kosova, knjigu koja je u Srbiji negativno ocijenjena.[2] U svojim se knjigama, a kasnije i člancima i javnim nastupima Malcolm zalagao za očuvanje jedinstvene BiH, a potom i za nezavisnost Kosova.

Malcolm se trenutno nalazi na čelu Odbora povjerenika Bosanskog instituta u Londonu, a služi i kao predsjednik Anglo-albanskog udruženja[3]

Djela (prevedena)[uredi - уреди]

Izvori[uredi - уреди]

Vanjske veze[uredi - уреди]