The Night of the Hunter

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Noć lovca)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostale upotrebe, v. Night of the Hunter.
The Night of the Hunter
kino-poster
RežijaCharles Laughton
ProducentPaul Gregory
ScenarioJames Agee
Charles Laughton
PredložakThe Night of the Hunter; autor:
Davis Grubb
UlogeRobert Mitchum
Shelley Winters
Lillian Gish
MuzikaWalter Schumann
FotografijaStanley Cortez
MontažaRobert Golden
StudioPaul Gregory Productions
DistribucijaUnited Artists
Datum(i) premijere
26. 7. 1955 (1955-07-26)
Trajanje92 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet795.000 $

The Night of the Hunter (sh. Noć lovca) je američki crno-bijeli filmski triler snimljen 1955. u režiji Charlesa Laughtona, a koji se smatra jednim od najvažnijih i najuticajnijih ostvarenja u historiji žanra.

Predstavlja adaptaciju istoimenog romana Davisa Grubba, koji je, pak, bio inspiriran stvarnim događajima u Zapadnoj Virdžiniji 1930-ih godina. Glavni lik, koga tumači Robert Mitchum, je serijski ubica koji žrtve vreba izdajući se za putujućeg propovjednika i koji, sticajem okolnosti, nakratko završi u zatvoru zbog krađe automobila, a gdje će od osuđenika na smrt doznati za plijen skriven nakon pljačke. Radnja pokazuje kako se nakon izlaska iz zatvora ženi za osuđenikovu udovicu (čiji lik tumači Shelley Winters), i to isključivo zato da od djece dozna tajnu gdje se nalazi skriveni plijen.

Scenario za The Night of the Hunter je napisao ugledni književnik i filmski kritičar James Agee (koji je umro nedugo prije premijere); Laughtonu, koji je u to vrijeme uživao veliki ugled kao glumac, ovo je predstavljao režijski debi. Film nakon premijere nije imao velikog uspjeha ni kod publike ni kod kritike, pa je Laughton odustao od nastavka režiserske karijere i potpuno se posvetio glumi. Usprkos tome, s vremenom je počeo sticati ugled kod kritičara, prije svega zbog toga što se u svom vizualnom stilu oslanjao na njemački filmski ekspresionizam i tehnike nijemog filma za stvaranje napetosti, dok je s druge strane koristio motive serijskog ubice i seksualnosti na način koji će postati uobičajen tek u kasnijim decenijama. Mnogi kritičari su, s druge strane, izuzetno hvalili ulogu Robert Mitchuma koji je od Velečasnog Harryja Powella stvorio fascinatno, ali zastražujuće oličenje Zla, kao i jednog od najvećih negativaca u historiji kinematografije. Film je postao poznat i kao posljednji veliki nastup Lilian Gish, koja u filmu tumači upravnicu sirotišta koja zbog svoje dobrote i nesebičnosti predstavlja Powellovu antitezu.

Godine 1991. je snimljena televizijski remake gdje je glavni lik tumačio Richard Chamberlain.

Uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

Fusnote[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Callow, Simon: The Night of the Hunter, BFI Film Classics, BFI (British Film Institute) Publishing, 2000. 96 pages.
  • Couchman, Jeffrey: The Night of the Hunter: A Biography of a Film, Northwestern University Press, 2009. 264 pages.
  • Jones, Preston Neal: Heaven and Hell to Play With: The Filming of The Night of the Hunter, Limelight Editions, 2004. 400 pages.
  • Ziegler, Damien: La Nuit du chasseur, une esthétique cinématographique, Bazaar and co, 2008. 160 pages.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]