Nikola Jorgić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Nikola Jorgić (rođen c. 1946.[1]) je bosanskohercegovački Srbin iz Doboja koji je bio vođa paravojske u toj okolici, a koja je djelovala tijekom rat u Bosni i Hercegovini 1992., odnosno provodila zločine protiv Bošnjaka u Doboju.

Imao je prebivalište u Njemačkoj od 1969. do 1992. Kada se vratio u Njemačku, u Bochum,[1] je uhićen i doveden pred njemački sud zbog optužbi za ratne zločine. 26. 9. 1997., njemački viši sud je presudio da je bio odgovoran za ratne zločine u Doboju. Prema presudi, odgovoran je za ubijanje 22 seljaka - uključujući starije i invalide - te za protjerivanje preostralih mještana iz sela, kao i za smrt sedam osoba u Ševarliji.[1] Proglašen je krivim za genocid te osuđen na četverostruku doživotnu zatvorsku kaznu.[1] Ova presuda je postavila presedan jer je neočekivano postala prvi pravni primjer sudske presude za bosanski genocid, četiri godine prije nego je MKSJ osudio Radislava Krstića za taj najteži i najteže dokaziv zločin.

Njemački Vrhovni sud potvrdio je 30.4.1999. ovu presudu.[2] Jorgić se žalio i višoj instanci, ali je Europski sud za ljudska prava 2007. odbacio njegovu tužbu i utvrdio da tom presudom nisu prekršena njegova ljudska prava.[3][4]

Izvori[uredi | uredi kod]