Nikola Iločki

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Nikola Iločki (Újlaki Miklós) (1410. - 1477), ban "cijele Slavonije" (totius Sclavoniae) od 1457. do 1463 i kralj Bosne 10.11. 1471. - 1477.

Nikola Iločki bio je najpoznatiji gospodar grada Iloka, moćni hrvatsko-ugarski velikaš i pretendent na kraljevsku krunu, ban Hrvatske, Slavonije i Mačve, prior Vranski, vojvoda od sedmogradski[1], palatin ugarski, te ga je hrvatsko-ugarski kralj proglasio za kralja Bosne 10.11. 1471. [2].

Za njegove vladavine Ilok je proživljavao svoje „zlatno doba“, a gradska je jezgra utvrđena zidinama koje su velikim dijelom očuvane i danas. Nikola je također obnovio i nadogradio franjevački samostan i crkvu sv. Petra iz 14. stoljeća, koja je kasnije posvećena sv. Ivanu Kapistranu. Imao je ugled velikog junaka i proslavio se u službi četiri kralja: Albrechta Austrijskog, Vladislava Varnenčika, Ladislava "posmrtnog" (posthumus), i Matijaša Korvina.

Naslijedio ga je sin Lovro (?-oko 1525.).

Nikolin srebrni dinar[uredi | uredi kod]

Kao i svaki drugi velikaš i kralj tako je i Nikola Iločki kovao svoj vlastiti novac i to upravo u Iloku, u sklopu srednjovjekovnog grada. Novac je vrijedan i zanimljiv i po tome što se na njemu pojavljuju neki od najstarijih tragova i elemenata današnjeg hrvatskog grba – crveno – bijelih polja.

Bilješke[uredi | uredi kod]

  1. Hrvatska franjevačka provincija sv. Ćirila i Metoda Arhivirano 2008-10-04 na Wayback Machine-u Župa sv. Ivana Kapistrana - Svetište
  2. Novi List 10.11.2009 dio godišnjice