Nicoleño

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Nicoleño, maleno šošonsko pleme nastanjeno u domorodačko vrijeme na otoku San Nicolas u otočju Santa Barbara ili Channel Islands, pred kalifornijskom obalom. Nicoleño su dobili ime po otoku na kojemu su živjeli sve negdje do sredine 1830.-tih godina, nakon čega su prebačeni na kopno. Ranih 1800.-tih dolazilo je do žestokih sukoba između njih i ruskih i aleutskih lovaca na morske vidre. Prilikom seobe plemena (1835) na škunu se nije ukrcala jedna žena koja je otišla tražiti svoju djecu. Škuna je otišla bez nje a djecu su joj u međuvremenu rastrgali divlji psi. Ova žena nazivana Lone Woman (Usamljena Žena), nazvana španjolskim imenom Juana Maria, pronađena je 18 godina kasnije kako sama živi na tom otoku, u skloništu napravljenom od kitovih kostiju. Pronašao ju je George Nidever, koji ju je otpeljao sa sobom, da živi sa njim i njegovom ženom u Santa Barbari. Lone Woman je oboljela od dizenterije i umrla nakon sedam tjedana. Za vrijeme svoga života u Santa Barbari izazivala je senzaciju, i ljudi su dolazili da bi je vidjeli. Pokrštena je i dobila ime Juana Maria. Njezino pravo ime nije poznato, jer je nitko nije uspio razumjeti, a nikada više nije vidjela nikoga od svoga plemena. Juana Maria zakopana je u neoznačenom grobu na misiji Santa Barbara.

Iza Juane Marie ostalo je nekoliko košara i igala od kostiju koje su se čuvale u muzeju u San Franciscu, ali je sve nestalo u potresu i požaru koji ga je pogodio 1906. godine. O plemenu Nicoleño i sirotoj Juani Mariji ostala je samo tragična priča.

Nicoleño su na otoku živjeli najmanje oko 10,000 godina, o čemu svjedoće brojni arheološki nalazi, a vode se kao jedna od grupa Gabrieleño Indijanaca.

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Anonymous. 1960. San Nicolas, Isle of the Lost Woman. In Odyssey of the Santa Barbara Kingdoms, pp. 51-53. Pacific Coast Odyssey Publications, Monterey.
  • Rozaire, Charles E. and George Kritzman. 1960. A Petroglyph Cave on San Nicolas Island. The Masterkey 34(4):147-151.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]