Nicholas Young (direktor)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Nicholas Young (direktor)
Ovo je članak o bejzbolskom funkcionaru. V. također: Nicholas Young (glumac) i Nicholas Young (pomorac)

Nicholas Efram Young (Amsterdam, New York, 12.9. 1840 - Washington, 31.10. 1916) bio je američki bejzbolski funkcionar, menadžer i sudac, najpoznatiji po tome što je bio predsjednik lige National League od 1885. do 1902.

Young je u mladosti bio vrlo dobar igrač kriketa. Kada je izbio američki građanski rat, priključio se Vojsci Sjevera i bio svjedokom kako je u njenim redovima naglo postala popularna njujorška igra zvana bejzbol. Nakon rata Young se zaposlio u federalnom Ministarstvu financija te odselio u Washington, gdje je bio igrač, a kasnije službenik lokalnog amaterskog bejzbol kluba.

Njegove organizacijske sposobnosti su izašle na vidjelo kada je 1871 sazvao sastanak na kome je osnovana National Association of Professional Baseball Players - prva nacionalna profesionalna bejzbol liga. Young je osim toga 1871-1873 bio menadžer washingtonskog kluba te sudio utakmice.

Kada je 1876. formirana nova profesionalna liga NL, Young je postao njen sekretar i blagajnik. Godine 1885. je nakon ostavke svog prethodnika Abrahama Millsa postao njen predsjednik. Young je na čelu NL uživao veliku popularnost, iako su ga mnogi kritizirali zbog prevelike sklonošti da, za razliku od svojih prethodnika, popušta zahtjevima vlasnika velikih klubova. To se prvenstveno odnosilo na uvođenje i održavanje zloglasne rezervne klauzule kojom su se u pokornosti držali igrači. Oni su se pak pobunili i godine 1890. osnovali suparničku, ali kratkotrajnu Players League.

Međutim, slom Players League je indirektno pomogao NL, tako što je prisilio suparničku ligu American Association da se s njom spoji nakon 1891. Ostatak Youngovog mandata je bio obilježen problemima vezanim uz nerede na stadionima, kao i nasilje na samom terenu.

Konačni udarac Youngu je predstavljalo stvaranje American League koja je 1901 uspješno načela dotadašnju dominaciju NL. Većina najboljih igrača, menadžera i sudaca je prebjegla u AL, zašto su vlasnici klubova optužili upravo Younga. I on i njegov glavni suparnik Albert Spalding su bili prisiljeni odustati od kandidature za predsjednika. Young se vratio u Ministarstvo financija.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]

Prethodi:
Abraham G. Mills
Predsjednik National Leaguea
1885–1902
Slijedi:
Harry Pulliam