Nevşehir

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Nevşehir
Nevšehir
Panorama grada
Panorama grada
Panorama grada
Koordinate: 38°37′N 34°42′E / 38.617°N 34.700°E / 38.617; 34.700
država  Turska
regija Centralna Anadolija
provincija Nevşehir
Vlast
 - gradonačelnik Hasan Ünver
Površina
 - Ukupna 534 km²
Visina 1 224
Stanovništvo (2012.)
 - Grad 92 068
Vremenska zona UTC+2 (UTC+3)
Poštanski broj 50 000
Pozivni broj (+90) 384
Službena stranica www.nevsehir
Karta
Nevşehir na mapi Turske
Nevşehir
Nevşehir
Nevşehir na karti Turske

Nevşehir čita se Nevšehir, je glavni grad istoimene provincije - Nevşehir u centralnoj Turskoj od 92 068 stanovnika.

Geografske karakteristike[uredi | uredi kod]

Nevşehir leži u unutrašnjosti Turske regije Centralna Anadolija. Grad se rasprostro na sjevernom kraju centralne anadolijske visoravni na nadmorskoj visini od 1 224 m u kraju koji je poznat od antike kao - Kapadokija.
Grad je udaljen oko 290 km jugoistočno od Ankare.

Historija[uredi | uredi kod]

Postoje teorije da je Nevşehir možda bio starogrčka Nyssa iz Kapadokije (grčki: Νύσσα).

Nevşehir je uz Göreme poznat po neobičnim nakupinama vulkanskih stijena, u kojima su isklesana čitava naselja sa crkvama. Njih su izradili prognanici koji su taj zabačen i pust kraj, počeli koristiti kao utočište još od rimskih vremena. Njihov se broj povećao u 7. vijeku kad su na Kapadokiju nasrnuli perzijski Sasanidi (oko 604.) te nakon njih Rašidunski Kalifat (oko 647.)

Utvrda na brdu iznad grada potječe iz bizantskih vremena kad je grad bio na prvoj liniji fronta prema Rašidunskom Kalifatu.

Nakon Bitke kod Mancikerta - 1071. taj kraj okupirali su Turci Seldžuci. Pa je 1074. Nevşehir postao dio njihovog Rumskog sultanata. Nakon njega gradom je od 1328. vladala dinastija Karamanidi, a negdje od 1487. Osmansko Carstvo. Osmanlije su promjenile ime naselju u Muşkara, ono je pod njihovom upravom stagniralo i postalo beznačajno sve do 18. vijeka.

Današnji grad Nevşehir osnovao je veliki vezir - Damat İbrahim Paša, koji je bio i zet sultana Ahmeda III, on je pokazao veliki interes za to jer je bio rođen u Muşkari. Uskoro je dotad malo selo izraslo u dobro uređen grad sa mošejama, fontanama, medresama i hamamima. Tad mu je promjenjeno i ime iz Muşkara u Nevşehir, što zapravo znači Novi grad.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]