Unsolved Mysteries

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Neriješene misterije)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Neriješene misterije
Unsolved Mysteries
Logo serije
Unsolved Mysteries
Format dokumentarni, misterij, kriminalistika, parapsihologija
Autor John Cosgrove
Terry-Dunn Meurer
Redatelj Kabir Akhtar
Patrick Taulere
Gabe Torres
Glazba Pete Scaturro
Glumci Robert Stack (1987.-2002.)
Vigirnia Madsen (1998.-1999.)
Dennis Farina (2008.-2010.)
Država podrijetla SAD
Jezik engleski
Broj epizoda 553
Broj sezona 14
Produkcija
Producent Raymond Bridgers
Stuart Schwartz
Jim Lindsay
Izvršni producent(i) John Cosgrove
Terry-Dunn Meurer
Trajanje epizode 44 min.
Emitiranje
TV kuća NBC (1987.-1997)
CBS (1997.-1999.)
Lifetime (2001.-2010.)
Spike (2008.-2010.)
Emitiranje 20. 1. 1987. – 27. 4. 2010.
Vanjske poveznice
Članak o seriji na IMDb-u

Neriješene misterije (engleski Unsolved Mysteries) američka je TV serija koja je počela sa emitiranjem 1987. te stekla kultnu reputaciju zbog obrađivanja raznih neriješenih slučajeva, uključujući i paranormalnih pojava opisanih od raznih svjedoka, kao što su duhovi, NLO-i i neobjašnjivi fenomeni. Uvodna jeziva glazba Petea Scaturra ostala je zaštitni znak emisije. Voditelj je do 2002. bio Robert Stack, kojemu je to bila jedna od najprepoznatljivijih uloga.[1]

Format[uredi | uredi kod]

Koncept emisije je rekonstrukcija raznih slučajeva prema opisima svjedoka, najčešće u obliku dokumentarnog formata. Autori su često pokušavali da stvarni svjedoci igraju sami sebe, no i profesionalni glumci su katkad rekontruirali neki događaj.[2] Usprkos epizodama u kojima su obrađeni kriminalistički slučajevi, najviše pažnje gledatelja su probudile epizode u kojima su svjedoci opisali neobjašnjive fenomene, kao što otmice vanzemaljaca, duhovi i teorije zavjere.

Autori John Cosgrove i Terry-Dunn Meurer su snimili tri pilota i poslali ga TV kući NBC 1985. Iduće godine, ovi su prikazani pod naslovom "Nestali...jeste li vidjeli ovu osobu?" Uspjeh te tri epizode doveo je do proširenja programa i uključivanje raznoraznih misterija. "Neriješene misterije" su 1987. počele sa redovitim emitiranjem a Robert Stack je postao voditelj. Najveći uspjeh ostvaren je do 1994.-1995., kada je opalo zanimanje gledatelja. Nakon Stackove smrti 2003., Virginia Madsen i Dennis Farina su preuzeli mjesto voditelja.

Slučajevi[uredi | uredi kod]

"Neriješene misterije" obradile su nekolicinu nepoznatih slučajeva, u rasponu od manje poznatih do onih slavnih diljem svijeta.[2]

  • Kriminalistički slučajevi: epizode su se odvijale oko otmica, sumnjivih smrti, ubojstava, pljački i sličnim događajima.
  • Neobjašnjiva povijest: epizode su se odvijale oko nekih nepoznatih detalja iz prošlosti, kao što je teorija da Billy the Kid i Butch Cassidy nisu umrli kao što je opisano; da je Anastazija Romanov preživjela ubojstvo njene obitelji; da je atentat na Martina Luthera Kinga, Jr. bila zavjera te da je Kurt Cobain umoren.
  • Paranormalni incidenti: epizode su se odvijale oko svjedončanstava o čudima, susretima sa NLO-ima (slučaj Roswell, incident u Rendleshamskoj šumi, NLO incident u Pheonixu, NLO incident u Belgiji), viđenjima duhova, Bigfoota i drugim neobjašnjivim fenomenima.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Obituary: Robert Stack. BBC News. 15. svibnja 2003. Pristupljeno 4. listopada 2011. 
  2. 2,0 2,1 John J. O'Connor (20. travnja 1992). Critic's Notebook; A TV 'Reality' of Dramatizations and Platitudes. Pristupljeno 4. listopada 2011. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]