Nell Carter

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Nell Carter
Biografske informacije
RođenjeNell Ruth Hardy
(1948-09-13)13. 9. 1948.
Sjedinjene Američke Države Birmingham, Alabama, SAD
Smrt23. 1. 2003. (dob: 54)
Sjedinjene Američke Države Beverly Hills, California, SAD

Nell Carter (Nel Karter; 13. septembar, 1948. - 23. januar, 2003.) bila je američka pevačica i glumica. Dobila je nagradu Tony za nastup u mjuziklu Ain't Misbehavin', kao i nagradu Emmy za preprizu te uloge na televiziji. Takođe, bila je nominovana za Emmy i Zlatni globus za svoju ulogu u sitkomu, Gimme a Break! iz 1980-ih.

Biografija[uredi | uredi kod]

Mladost[uredi | uredi kod]

Rođena je kao Nell Ruth Hardy u porodici od devetoro dece. Kada je imala 16 godine bila je silovana i ostala je u drugom stanju. Rodila je ćerku, Tracy.

Karijera[uredi | uredi kod]

Carter je glumila zajedno sa Bette Davis u mjuziklu Miss Moffat, 1974. godine, koji je zasnovan na filmu The Corn Is Green. Mjuzikl je prestao a se igra pre nego što je uspeo da dođe na Broadway. Carter je postala zvezda igrajući u mjuziklu Ain't Misbehavin, za koji je 1978. godine dobila nagradu Tony. Za istu ulogu he dobila Emmy, 1982. za ekranizaciju mjuzikla. Među ostalim broadwayskim predstavama u kojima je igrala su Dude i Annie.

Godine 1979. imala je ulogu u filmu Miloša Formana, Hair. Jedna od nezaboravnijih scena sa njom u filmu je za pesmu "White Boys".

Godine 1978. Carter je dobila ulogu Effie White u mjuziklu Dreamgirls, ali je napustila produkciju tokom priprema, kako bi prihvatila ulogu u ABC-evoj sapunici, Ryan's Hope. Glumila je i u seriji The Misadventures of Sheriff Lobo,pre nego što je dobila ulogu kućne pomoćnice, Nell Harper u sitkomu Gimme a Break!, za koji je dobila nominacije za Emmy i Zlatni globus. Serija je trajala od 1981. do 1987. godine.

Tokom 1990-ih glumila je u niskobudžetnim filmovima i pojavljivala se u televizijskim specijalima, kao i u televizijskim igrama, kao što su Match Game '90 i To Tell the Truth. Pojavila se kao gostujuća glumica u pilot epizodi sitkoma Reba. U istoj seriji je glumila još dva puta u prvoj sezoni.

Sredinom 1990-ih vratila se na Broadway za obnovljenu produkciju mjuzikla Annie u ulozi Miss Hannigan. Bila je veoma besna kada su producenti za reklamu koristili drugu glumicu, Marcia Lewis, koja je belkinja. Producenti su tvrdili da su reklame snimljene na samom početku projekta i da je bilo skupo da se ponovo snimaju. Carter je smatrala da je u pitanju rasizam: "Možda ne žele da publika zna da je Nell Carter crnkinja"[1] Carterova je kasnije zamenjena belom glumicom, Sally Struthers.

Godine 2002. Carter se dva puta pojavila u seriji Ally McBeal. Naredne godine je počela sa probama za mjuzikl Raisin i snimala je film Swing.

Privatni život[uredi | uredi kod]

Nakon Gimme a Break! njen život je postao turbulentan. Udala se za matematičara, Georgea Krynickog i prešla je u judaizam. Pokušala je samoubistvo početkom 1980-ih i bila je na detoksikaciji 1985. godine. Njen brat, Bernard je umro od AIDS-a, 1989.

Carter je imala troje dece: ćerku Tracy i dva sina, Daniela i Joshuu. Obojicu sinova je usvojila kao novorođenčad. Još dva puta je pokušala da usvoji decu, ali su planovi propali.

Godine 1992. imala je operaciju aneurizma. Razvela se od Krynickog i udala se za Rogera Larocquea iste godine. Godine 1993. razvela se ponovo. Godine 1995. saoštila je da je bakrotirala (i ponovo 2002.) Imala je tri pobačaja.

Prilikom gostovanja na Sally Jessy Raphael Show, Carter je bila vidno potrešena i objsnila je da je bila na koncertu Lize Minnelli. Ispričala je da, kada je Minnelli primetila da je Carterovoj loše, sišla je sa scene i rekla svojoj sestri Lorni Luft da dovede Cartervou iza scene kako bi joj pomogle. Minnelli i Luft su joj pomogle tokom odvikavanja od kokaina.

Poslednjih godina živela je sa svojom lezbejskom partnerskom, Ann Kaser na Beverly Hillsu.

Smrt[uredi | uredi kod]

Nakon što je preživela dva aneurizma, Carter je umrla u 54. godini, 23. januara, 2003. godine od bolesti srca, iskopmlikovane dijabetesom u svojoj kući na Beverly Hillsu, koju je delila sa svojom partnerkom i dva trinaestogodišnja sina.

Filmografija[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]