Neftis

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Neftis s hijeroglifom "dama"

U egipatskoj mitologiji, Neftis (Neftida) je grčko ime jedne božice (egipatsko ime je Nebet-het ili Nebt-het). Neftis je član velike Eneade Heliopolisa, kći Geba i Nut. Majka je Anubisa, pogrebnog boga. Neftis je u egipatskim hramovima slavljena kao korisna ili odlična božica. Neftis je često predstavljena kao prilično divlje i opasno božanstvo, sposobno ubiti faraonovog neprijatelja svojim strašnim dahom. Dolaskom u Novo kraljevstvo, u vrijeme Ramzesa, na stelama u Karnaku i Luxoru su upisivani naslovi kao "Majka Neftis". Poštovanje Neftis se odavalo mnogo manje negoli njezinoj sestri u čijoj je sjeni bila.

Karakteristike[uredi | uredi kod]

U vrijeme pete dinastije, u Tekstovima piramida Neftis se pojavljuje kao božica u Helipolisu, dio kozmičke obitelji. Ona je Izidina sestra, također i Ozirisova, a brat Set joj je muž. U Tekstovima piramida Neftis je veličana, opisana kao božica svugdje prisutna. Povezana je sa smrću i truljenjem tijela. Velika je suprotnost između nje i dobre, mudre Izide. Gleda se na nju i kao na bolesnu božicu, pred kojom se zlodusi u podzemlju skljanjaju. Ali dok Izida predstavlja plodnost crne zemlje, Nil i život, Neftis predstavlja personifikaciju noći. Ali ona nije vrlo velika suprotnost Izidi, ona je samo život poslije smrti. Taj je život isprva bio samo za faraona. Te dvije sestre predstavljaju različitosti i suprotnosti.

Neftis u Eneadi[uredi | uredi kod]

U Eneadi je Neftis kćer Geba i Nut, nesretna ali prelijepa božica, kojoj je za muža dodijeljen Set, crvenokosi bog kaosa i pustinja, koji je usto biseksualac. Neftis je zbog toga nesretna i želi to promijeniti. Vidjevši da je Oziris, njen lijepi brat oženjen Izidom, odlučila je opiti ga i spavati s njime, te bi se tako osvetila mužu koji ju ne voli, i sestri koja je dobila Ozirisa i s njime vlada Egiptom. Neftis je došla Ozirisu, opila ga napitkom i spavala s njim, ali Set je doznao, pa je pokušao nešto učiniti. Čvrsto je odlučio da će ubiti brata i vladati cijelom Zemljom. Kad je ubio brata, Neftis je tugovala zajedno sa Izidom te su otišle potražiti bratovo tijelo kako bi nešto učinile. Set je doznao gdje je tijelo te ga je rasijekao na komade, a Neftis i Izida su našle sve komade osim Ozirisovog spolovila, njega je naime pojela riba u Nilu. Odnijele su tijelo Anubisu i on je napravio mumiju od sastavljenih komada tijela. Neftis više nije voljela Seta te mu se nije vrtila. Umjesto toga, ostala je zajedno s Izidom i Ozirisom živjeti u podzemlju, Duatu.

Neftisin kult[uredi | uredi kod]

Neftis u starom Egiptu nije bila zaboravljena te je imala hram. Bila je vrlo poznata i štovana, jer je njezina dužnost štiti grobnice mrtvih. Faraoni Ramzesi su osobito slavili Seta u 19. dinastiji, a time i njegovu ženu Neftis. Njezin se hram naziva "Kuća Neftis i Ramzesa". Polja oko hrama pripadaju hramu i dvama prorocima. Neftisin hram je svakako povezan s hramom zvanim "Setova kuća". Kod hrama Neftis svećenici u svetištu su imali odobrenje Ramzesa II. Temelje hrama su arheolozi otkrili 1980. Sumnja se da kulta nije bilo u velikom gradu Herakleopolisu. Ali dokaz za kult je statua Neftis, pronađena u blizini hrama. Ali u tom gradu je postojao prorok Neftis što znači da je kult Neftis bio veoma razvijen.