Nacionalna skupština

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Narodna skupština)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Nacionalna skupština ili Narodna skupština je naziv za zakonodavno tijelo, ili donji dom (rjeđe gornji dom) dvodomnog zakonodavnog tijela u mnogim zemljama.

Izraz nacionalna i narodna skupština u mnogim državama se smatra sinoninom, s obzirom da pojedini jezici ne prave razliku između izraza nacija i narod. Ponekad se taj izraz smatra i sinonimom za izraz državna skupština, s obzirom na poistovjećivanje izraza nacija i država. Takvi slučajevi su relativno rijetki, jer se izraz državna skupština često koristi za zakonodavna tijela država koje predstavljaju sastavni dio širih državnopravnih entiteta, što je pogotovo slučaj u federacijama.

Izraz Nacionalna skupština se prvi put pojavio 1789. godine za vrijeme francuske revolucije kada su izrazom Assemblée nationale (Nacionalna skupština) prozvali zastupnici Trećeg staleža u tadašnjoj francuskoj skupštini podijeljenoj po staležima. Kasnije je taj izraz korišten za zakonodavno tijelo Francuske Prve Republike, te se kasnije proširio po frankofonim zemljama. Njega su preuzele i mnoge druge zemlje, uključujući i one koje pripadaju Commonwealthu.

Izraz Narodna skupština se, pak, često koristio za donji dom dvodomnog parlamenta kako bi se istaklo da njegove člane demokratskim putem bira običan narod, za razliku od gornjih domova čiji su članovi svoja mjesta dobijali nasljedstvom, imenovanjem od strane monarha, šefa države ili vlade, odnosno na neki drugi nedemokratski način.

Isti izraz su često koristili i komunistički režimi kako bi istakli distancu od tradicionalnih parlamenata koji smatraju reakcionarnom, buržoaskom i odnarođenom institucijom.

Na prostoru bivše Jugoslavije izraz Narodna skupština koriste zakonodavna tijela Republike Srbije (Narodna skupština Republike Srbije) i Republike Srpske (Narodna skupština Republike Srpske).