Naklice

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Naklice
Naklice na mapi Hrvatske
Naklice
Naklice
Regija Dalmacija
Županija Splitsko-dalmatinska županija
Općina/Grad Omiš
Geografske koordinate
 - z. š. 43.455 N
 - z. d. 16.677 E
Stanovništvo - - - - - - -(2001 / 2011 / 2021)
 - Ukupno 224
Pošta 21252 Tugare
Pozivni broj +385 (0)21
Autooznaka ST

Naklice su selo u Splitsko-dalmatinskoj županiji, administrativno pripadaju gradu Omišu. Prema popisu iz 2001. godine, imaju 224 stanovnika.

Pripadaju Poljicima, odnosno, bile su dijelom Poljičke Republike.

Kultura[uredi | uredi kod]

Soparnik je posno autohtono poljičko jelo napravljeno iz jednostavnih pripravaka (brašno, blitva, kapula i luk začinjeno uljem i solju) ispečeno prastarim načinom na ujarenom kominu u žeravi s lugom. Pripremao se težacima, za posnih dana i u iznimnim prigodama.

Njegova tradicijska priprema ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske.

Povijest[uredi | uredi kod]

Naklice na ovom predjelu, na uzvisini od 235 m nad. visine, postoje od Kandijskih ratova, od sredine 17. stoljeća. Do tada su bile smještene na stjeljnjaku Babnjača, iznad naselja Priko u Omišu a nazivaju se Nacle [nedostaje referenca] ili/i Nakle, što je starohrvatski naziv za područje koje oborinske vode naplavljuju. Zbog stradanja građevina i stanovništva sela, prolaskom europskih vojski prema Kandiji (otok Kreta), Nakličani (Naclani[nedostaje referenca]) se premještaju u današnji prostor, uz brdo Komorjak, oko već izgrađene crkve sv. Ante, svoga zaštitnika (patrona). Na prvobitnom prostoru sela Nacle, ostala je samo velika gromača (hrpa kamenja), koja se planira istražiti. Od tadašnjih obiteljskih plemena, do danas su u Naklicama ostala, Jakovčić (prije Jakovičić), Pavešković (prije Paveškov) i Pirić. Pleme Antičević najvjerojatnije vuče postojanje od tamošnjeg prezimena Perić, koje nije zabilježeno na današnjem prostoru Naklica. Između ta dva predjela, Babnjače i Komorjaka, proteže se predivan klanac Lisičina s potokom Lisičina, koji se strmo spuštajući ka moru, ulijeva u rijeku Cetinu u Omišu. U samom kanjonu Lisičina, na strani Babnjače, na nadmorskoj visini od 200 m, nalazi se čudesna velika otvorena špilja, "Đorđuk Stipana špilja", kao sklonište i obrana od neprijatelja žiteljima Nacla. Za izletnike napomenut, da s Omiškog mosta, do centra Naklice, ima oko 2350 koraka odraslog čovjeka ili oko 1800 metara, pa su tako Naklice najbliže selo Omišu.

Šport[uredi | uredi kod]

U Naklicama djeluje boćarski klub Naklice, hrvatski prvoligaš u 2006. godini. U 2009. godini natječu se u III. hrvatskoj boćarskoj ligi - Srednja Dalmacija.

Od 2008. godine postoji i drugi boćarski klub u Naklicama pod imenom BK "Sveti Ante". BK "Sv. Ante" je dio "Udruge mladih za promicanje športa i kulture Sv. Ante - Naklice" i broji 17 članova (Djece i mladih iz Naklica). Natječe se u prvoj županijskoj ligi gdje gostuje po raznim mjestima županije S-D (Sinj, Brač, Vis, Baška Voda, Imotski, Solin, Split).

Poznate osobe[uredi | uredi kod]


Ovaj nedovršeni članak o naselju u Hrvatskoj: Naklice treba dopuniti.
Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.