Naga (narod)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Naga je naziv za narod koji broji dva i pol miliona pripadnika, pretežno u Nagalandu, dijelovima Manipura, Assama, Arunachal Pradesha te Mianmara. To je narod miješanog yunnanskog i burmanskog porijela, te govori plemenske dijalekte koji pripadaju tibetansko-burmanskoj porodici.

Historija[uredi | uredi kod]

Nage su tradicionalno ispovijedale svoju animističku vjeru te su poznati kao ratoboran narod s agrarnom ekonomijom. Također su poznati po gostoljubivosti, hrabrosti, iskrenosti i osjećajem za čast. Fundamentalistički baptistički misionari iz SAD su stigli u njihovu domovinu u 19. vijeku te veliki broj Naga preobratili na kršćanstvo. Danas Nage vode pregovore s indijskom vladom u suverenitetu kojeg su bili tražili šest decenija. Dok je Indija prilično nesklona prihvatiti zahtjeve Naga, mnogi drže spor napredak pregovora kao jedan od glavnih razloga za nedostatak ekonomskog razvoja.

Kultura[uredi | uredi kod]

Tetoviranje i spavaonice imaju važnu ulogu u tradicionalnoj kulturi, iako su ti običaji danas u opadanju. Lov na ljudske glave, koji se široko prakticirao, zabranjen je od 1991.

Religija[uredi | uredi kod]

Nage u Manipuru i Nagalandu su uglavnom baptisti kao rezultat rada britanskih, i kasnije američkih misionara, koji su imali efekta na etnički identitet Naga zbog napuštanja tradicionalnih običaja. To je stvorilo Naga fundamentalizam i militantne Naga grupe poput NSCN. NSCN je kao svoj zadatak imala prisilno preobraćenje animističkih Naga na kršćanstvo i stvaranje Velikog Nagalanda. Kao rezultat toga, većina Naga u Nagalandu su kršćani, odnosno vidno pro-američki baptisti. Ima relativno malo kršćanskih Naga koji kombiniraju animistička vjerovanja i rituale s kršćanstvom, jer baptisti osuđuju sva ne-kršćanska vjerovanja kao kultove i fundamentalno suprotna kršćanskom nauku.

Većina plemena Naga koje žive u Arunachal Pradeshu i Mianmaru su ostala vjerna svojoj animističkoj vjeri, iako s ih militanti i misionari posljednjih godina preobraćivali na kršćanstvo

Neki pripadnici plemena Nocte su sljedbenici animističkih oblika hinduizma. Theravada budizam ispovijeda mali broj Naga, najčešće u Tangsi.

Popis plemena Naga[uredi | uredi kod]

Podijeljeni su na oko 30 plemena, od kojih većina živi van Nagalanda.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]