NK Virovitica

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
NK Virovitica
Nogometni klub Virovitica
Nema grba ? Postavite ga sami.
Općenito
Liga 3. HNL - Sjever
Osnivanje 1908.
Nadimci Dječaci s Vegeške
Stadion NK Virovitica, "Borac"
(1000 gledatelja)
Dresovi
Timske boje Timske boje Timske boje
Timske boje
Timske boje
 
Domaći
Timske boje Timske boje Timske boje
Timske boje
Timske boje
 
Gostujući

NK Virovitica je nogometni klub iz Virovitice.

Klub se nakon dvije sezone stanke u seniorskom natjecanju trenutno natječe u 3. HNL - Sjever. Momčad sačinjavaju vrlo mladi igrači iz vlastite nogometne škole, koji su se u međuvremenu uspješno natjecali u mlađim uzrastnim kategorijama. Na godišnjoj skupšitni kluba u siječnju 2012. odlučeno je da se nazivu kluba dodaje prefiks Županijski sa željom da postane stožerni klub na području Županije i nositelj kvalitete. Također je naglašeno da će se klub nastaviti oslanjati na igrače iz vlastitog pogona i dodatno podići razinu stručnog rada s mladima.

Povijest[uredi | uredi kod]

Klub su 1908., kao i u mnogim drugim gradovima, osnovali su đaci i studenti koji su se školovali izvan Virovitice. Otprilike u isto vrijeme je osnovan i drugi gradski klub Ilirija, koji je bio i prvi gradski rival u godinama prije Prvog svjetskog rata. Osim s Ilirijom, igrači Virovitice igrali su utakmice protiv klubova iz Koprivnice, Bjelovara i susjednog mađarskog grada Barcsa.

Prvi svjetski rat je uzrokovao privremeni prestanak rada kluba, koji je obnovljen 1919. pod imenom VGŠK (Virovitički Građanski Športski Klub). VGŠK je osim nogometne imao sekcije i u drugim sportovima. Jedan je od osnivača Osječkog nogometnog podsaveza. U razdoblju 1922-1925. VGŠK je osvojio nekoliko naslova prvaka Slavonije.

Završetkom Drugog svjetskog rata klub doživljava sličnu sudbinu kao i mnogi drugi hrvatski klubovi, nametnuto mu je novo ime i prisilno je transformiran u nogometnu sekciju Fiskulturnog Društva Borac. Pedesete godine su osim osnivanja drugog gradskog kluba NK Drvodjelac (koji će kasnije promijeniti ime u NK TVIN), i stvaranja novog dugogodišnjeg gradskog rivalstva, donijele i novo zlatno razdoblje kluba, koji je u više navrata osvojio prvenstvo i kup Bjelovarskog nogometnog podsaveza, ali nije uspio izboriti ulazak u Drugu ligu.

Nakon osamostaljenja Hrvatske, klubu je vraćeno ime VGŠK, jednu je sezonu fuzioniran s gradskim rivalom TVIN-om, a nakon toga se od 1996. ponovno zove NK Virovitica. Klub je u zadnjih 20ak godina prošao sve rangove hrvatskog nogoemta, od 3. ŽNL do 2. HNL, što je rezultat financijskih problema i raznih promjena vodstava i politike kluba.

Nazivi kluba kroz povijest[uredi | uredi kod]

1908. NK Virovitica

1919. VGŠK

1945. FD Borac

1964. OSD Borac

1972. RSD Borac

1994. VGŠK

1995. VGŠK-TVIN (fuzija s NK TVIN)

1996. NK Virovitica

2012. ŽNK Virovitica


Za pobjedom[uredi | uredi kod]

Klub od 1923. ima svoju vlastitu koračnicu Za pobjedom koju je skladao virovitički glazbeni djelatnik Jan Vlašimsky.

Stadion[uredi | uredi kod]

Prvo stalno igralište NK Virovitice je svečano otvoreno 12. kolovoza 1923. godine prijateljskom utakmicom između tadašnjeg VGŠK i 1. HŠK Građanski Zagreb (Današnji GNK Dinamo). Sadašnje prostorije kluba su izgrađene 1950-ih godina a obnovljene 2007. godine. Na zadnjoj skupštini je između ostaloga i objavljeno da klub na proljeće 2012. kreće u godinama očekivanu izgradnju stadiona, tj. natkrivene tribine s oko 1000 sjedećih mjesta sa svim pratećim sadržajima i prostorima te novog pomoćnog igrališta s umjetnom travom.