NK GOŠK Dubrovnik

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
NK GOŠK Dubrovnik
NK GOŠK Dubrovnik
Nk gosk dubrovnik.svg
Općenito
Liga 3. HNL - Jug
Osnivanje 1919.
Nadimci Gospari
Stadion Gradski Stadion Lapad
(3.000 gledatelja)
Ličnosti
Predsjednik Hrvat Pero Vićan
Trener Hrvat Leopold Burčul
Dresovi
Timske boje Timske boje Timske boje
Timske boje
Timske boje
 
Domaći
Timske boje Timske boje Timske boje
Timske boje
Timske boje
 
Gostujući

NK GOŠK Dubrovnik , hrvatski nogometni klub iz grada Dubrovnika.

Ime[uredi | uredi kod]

Gruški Omladinski Športski Klub ime je dobio prema dubrovačkoj gradskoj četvrti Gružu.

Povijest[uredi | uredi kod]

Gruški Omladinski Športski Klub Dubrovnik je nastao 1919., bio je 4 godine član 1. HNL.
Početkom 1980-ih godina provodi se "fuzija" "GOŠK"-a sa gradskim rivalom NK Jugom. Za boju dresa izabiru bijelu umjesto dotadašnjih - plavog, odnosno crvenog dresa. Klub uzima ime GOŠK-Jug, te se pod tim imenom natječe sve do osamostaljenja Hrvatske i ulaska u tadašnju 1.hrvatsku nogometnu ligu.

Prve godine postojanja novoformirani GOŠK-Jug izborio je plasman u tadašnju 2. Ligu - zapad. Pobjedom u posljednjem kolu nad sastavom Zagrebačkih plavih rezultatom 9:0 preskočili su izravnog suparnika - momčad Varteksa iz Varaždina. Sudionici 2.lige bili su kroz cijele '80-e.godine. Tada je bio se zajedno sa još dva hrvatska drugoligaša, Šibenikom i Splitom u igri za ulazak u 1. jugoslavensku nogometnu ligu. Klub je tada bio najjači u svojoj povijesti.

GOŠK se prigodom osamostaljivanja Hrvatske udružio sa klubom sugrađaninom Dubrovnikom i tada je nastupao u 1. HNL.

Prva godina sudjelovanja u 1. HNL je bila po mnogočemu neobična za hrvatsku, ali i nogometnu povijest ovog kluba. Klub svoje domaće susrete nije igrao u Dubrovniku, zbog nesigurnih uvjeta za održavanje utakmice. Naime, zbog srpsko-crnogorske agresije, iznenadni topnički napadi na grad nisu bili rijetkost, a stalna mogućnost pješačkih i mornaričkih napada na grad sa područja BiH i Crne Gore (onda SR Jugoslavije), rizik dulje prometne odsječenosti odnosno blokade je stalno bio nazočan. Dubrovački klub je onda svoje domaće utakmice igrao na raznim terenima, među ostalim i u Blatu na Korčuli (na igralištu "Zlinje"). Klub je onda nanizao nekoliko poraza, bio je čvrsto na dnu ljestvice i već je nakon 9 kola bio otpisan. "Dubrovnika" je onda preuzeo Luka Bonačić i velikom serijom neriješenih rezultata podigao klub sa dna ljestvice, osiguravši mu opstanak u 1. ligi. Neobičnost svega ovog je u tome što su ti neriješeni rezultati mahom bili 0:0, tako da je klub sa vrlo malo postignutih pogodaka opstao u ligi. Ovaj uspjeh sa Dubrovčanima je Luku Bonačića stavio u pozornost nogometnog svijeta, ukazavši na njegove trenerske potencijale.

U 1. HNL su se Dubrovčani zadržali 4 godine, a zatim je ujedinjeni klub polako tonuo prema dnu hvatskog nogometa.
Današnji predsjednik Pero Vićan je tada osnovao novi klub koji je uzeo staro ime "GOŠK" koji je polako napredovao te se kroz niže rangove natjecanja u sezoni 2000/2001. uspio domoći 2. HNL-Jug, gdje se zadržao do kraja sezone 2004/2005. kada je bio pretposljednja momčad te lige. Nakon toga su uslijedile kvalifikacije za opstanak u kojima je prvo nadigrao velikog rivala NK Konavljanina, da bi potom u daljnjem djelu kvalifikacija od njega bolji bio NK Karlovac. Sezonu 2005/2006. je završio na prvom mjestu 3. HNL-Jug sa velikom prednosti ispred drugoplasirane momčadi. Radi nemogućnosti odigravanja utakmice za plasman u 2. HNL na svom stadionu morao je igrati u Imotskom, a protivnik mu je bila NK Moslavina koja je u prvom susretu u Kutini slavila sa 1:0, dok je u uzvratu u Imotskom GOŠK pobijedio, ali rezultatom 2:1 koji nije bio dovoljan za osiguranje plasmana u 2. HNL.

U idućoj sezoni 2006/2007. GOŠK je napustio veliki broj igrača koji su sezonu prije osvojili naslov prvaka pa se klub morao zadovoljiti plasmanom u donjem dijelu tablice. Dokaz GOŠK-ove nemoći je samo jedan postignut pogodak na gostovanjima tokom cijele sezone, a pri tom nisu uspjeli osvojiti nitijedan gostujući bod, no uz sve domaće pobjede GOŠK je ipak uspio opstati u 3. HNL jug.

U idućim sezonama GOŠK je "životario" u 3. HNL-Jug, forsirajući pretežno mlade igrače iz svoje omladinske škole, prvenstveno zbog nemogućnosti plasmana u viši stupanj natjecanja zbog nedostatka uvjeta za njega.

U sezoni 2012/2013. GOŠK je napravio značajan uspjeh u Hrvatskom nogometnom kupu došavši do četvrtfinala gdje je zaustavljen od Lokomotive Zagreb, u prvoj utakmici odigranoj na Lapadu Lokomotiva je slavila sa 1:0 dok u uzvratu na Maksimiru nije bilo pogodaka. Prethodno je GOŠK u pretkolu bez borbe prošao Jedinstvo iz Nedešćine koje je odustalo od natjecanja, u 1/16 finala GOŠK je nakon jedanaesteraca bio bolji od drugoligaša Šibenika da bi u 1/8 finala nakon produžetaka bio bolji od Nedelišća. U četvrtfinalu ždrijeb je GOŠK spojio sa prvoligašem Lokomotivom koja se pokazala kao prejak suparnik te je nakon dvije neizvjesne utakmice prošla dalje, no i ovako je to najveći uspjeh GOŠK-a u njegovoj novijoj povijesti.

Trofeji[uredi | uredi kod]

  • Županijski nogometni kup Dubrovačko-neretvanske županije:
    • 2011/12.

Rivalstva[uredi | uredi kod]

Najpoznatije je rivalstvo sa NK Konavljaninom. Do danas su odigrali 266 susreta u kojima je uspješniji bio "GOŠK" sa 104 pobjede prema 90 Konavljaninovih, uz 72 neriješena rezultata. Ako se pogledaju samo utakmice u 3. HNL onda je bolji "GOŠK" sa 20 pobjeda u odnosu na 8 "Konavljaninovih" uz 15 neodlučenih rezultata. Od 60 prvenstva koja su se odigrala u sustavu jedne skupine 32 puta je "GOŠK" završio bolje plasiran (nisu uračunate sezone '80/81. i '82/83. koje je "Konavljanin" proveo u 1. Županijskoj ligi).

1980-ih je bilo jako i rivalstvo sa Leotarom iz Trebinja.

Igrači[uredi | uredi kod]

Škola nogometa[uredi | uredi kod]

U klubu se jako ponose velikom tradicijom "stvaranja" mladih igrača. Brojna imena iznjedrena su u ovoj školi. Tako je i danas - više stotina djece polazi sve uzraste nogometaša - mlađi pioniri, stariji pioniri, kadeti i juniori.

Poznati igrači koji su ponikli u klubu[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]