My Own Private Idaho

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
My Own Private Idaho
RežijaGus Van Sant
ProdukcijaLaurie Parker
ScenarioGus Van Sant
NaracijaRiver Phoenix
UlogeRiver Phoenix
Keanu Reeves
James Russo
MuzikaBill Stafford
Premijera1991.
JezikEngleski jezik
Trajanje102 min.
DržavaSjedinjene Američke Države SAD
Kompanija
DistributerFine Line Features
My Own Private Idaho na Internet Movie Database

My Own Private Idaho je nezavisni film Gus Van Santa iz 1991. godine. Film se bazira na Shakespeareovoj drami Henry IV.

Radnja[uredi | uredi kod]

Mike (River Phoenix) i Scott (Keanu Reeves) su prijatelji i obojica se bave istim poslom – prostitucijom. Putovanje ih dovodi najpre u Mikeov rodni grad u Idahou, a zatim odlaze u Italiju u potragu za Mikeovom majkom. Lik Scotta je baziran na liku princa Hala iz Shakespeareove drame Henry IV. On je sin bogatog gradonačelnika Portlanda, u Oregonu i tvrdi da je njegovo ponašanje, koje uključuje i prostituciju sa muškim klijentima, samo izraz bunta. Mike je, s druge strane, gej, narkoleptičar i nema druga sredstva za izdržavanje osim para koje zaradi prostitucijom. Njihovo prijateljstvo je stavljeno na probu kako zbog Scottovog nasledstva i stava koji ima o životu na ulici, tako i zbog osećanja koja Mike gaji prema Scottu. Putovanje za obojicu ima drugačije motive i drugačiji smisao. Za Mikea putovanje se beskonačno nastavlja, a on biva ponovo ostavljen (najpre ga je napustila majka, dok ga sada napušta najbolji prijatelj). Scott ima drugačije planove. On želi da se posle svog 21. rođendana vrati kući, gde ga čeka nasledstvo, i da bude dobar sin, a na putovanju želi da pronađe svoju buduću ženu.

Produkcija[uredi | uredi kod]

Gus Van Sant je najpre planirao da radnja filma bude smeštena nan Hollywood Boulevardu, ali je lokaciju promestio u Portland kada pročitao roman City of Night Johna Rechya. Film je najpre trebalo da se zove Blue Funk ili Minions of the Moon. Početni scenario se sastojao od dve odvojene priče: jedne koja se zvala Modern Days i koja je govorila o Mikeu, i druge koja je bila zasnovana na drami Henry IV, odnosno Scottova priča. Kasnije je shvatio da je bolje da obe priče budu zajedno ispričane, pa je spojio ova dva dela scenarija u jedinstvenu radnju. Naziv filma dolazi od pesme Private Idaho grupe B-50's.

U početku nijedan studio nije želeo da producira ovaj scenario, zbog njegove potencijalne kontroverze. Posle uspeha filma Dragstore Cowboys neki studiji su postali zainteresovani, ali su želeli svoju verziju filma. Van Sant je u jednom trenutku želeo da napravi film sa minimalnim budžetom i sa ulogama podeljenim "klincima s ulice". Ipak, New Line Cinema se pojavio sa ponudom od 2.5 miliona dolara budžeta.

Van Sant je poslao scenarija Reevesovom i Phoenixovim agentima, misleći da ih neće prihvatiti. Ipak, agent Keanu Reevesa se slagao sa projektom, dok Phoenixov nije želeo ni da pokaže scenario svom klijentu. Van Sant je predložio da Reeves odnese lično scenario Phoenixu.

Uloge[uredi | uredi kod]

Podela uloga
Glumica/glumac Lik Napomene
River Phoenix Mike Waters
Keanu Reeves Scott Favor
James Russo Richard Waters
William Richert Bob Pigeon
Rodney Harvey Gary
Chiara Caselli Carmela
Michael Parker Digger
Jassie Thomas Denise
Flea Budd
Grace Zabriskie Alena
Tom Troupe Jack Favor
Udo Kier Hans

Nagrade[uredi | uredi kod]

River Phoenix je dobio Volpi cup za najboljeg glumca na Venecijanskom filmskom festivalu. Film je na istom festivalu bio nominovan za Zlatnog lava.

Na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu Gus Van Sant je dobio nagradu filmske kritike FRIPESCI.

Film je dobio i tri Independent Spirit Award: za najbolju glavnu ulogu (River Phoenix), najboli scenario (Gus Van Sant) i za najbolju muziku (Bill Stafford).

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]