My Darling Clementine

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ovo je članak o klasičnom vestern-filmu Johna Forda. Za pjesmu po kojoj je dobio ime v. Oh My Darling, Clementine. Za raniji muzički film v. O, My Darling Clementine.
My Darling Clementine
kino-poster
RežijaJohn Ford
ScenarioSamuel G. Engel
Winston Miller
sinopsis: Sam Hellman
PredložakWyatt Earp: Frontier Marshal; autor:
Stuart N. Lake
UlogeHenry Fonda
Victor Mature
Linda Darnell
Walter Brennan
Muzikamuzička direkcija:
Alfred Newman
muzika:
Cyril Mockridge
David Buttolph (van špice)
FotografijaJoseph MacDonald
MontažaDorothy Spencer
StudioTwentieth Century Fox Film Corporation
DistribucijaTwentieth Century Fox Film Corporation
Datum(i) premijere
3. 12. 1946 (1946-12-03)
Trajanje97 min.
103 min.
Director's Cut
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet2 mil. $[1]

My Darling Clementine (u bivšoj Jugoslaviji distribuiran pod naslovom Moja draga Klementina) je američki crno-bijeli vestern film snimljen 1946. u režiji Johna Forda, poznat kao jedno od klasičnih ostvarenja u Fordovoj filmografiji.

Film se temelji na događajima vezanim uz obračun kod O.K. Corrala, odnosno biografskoj knjizi Wyatt Earp: Frontier Marshal Stuarta Lakea posvećenoj legendarnom šerifu Wyattu Earpu koja je mnoge detalje iz njegovog života "začinila" fikcijom. Scenario filma My Darling Clementine je u tome išao još dalje, pa likovi i zaplet imaju malo dodirnih točaka sa historijskim činjenicama. Protagonist, koga tumači Henry Fonda je Wyatt Earp, gonič stoke koji zajedno sa svojom porodicom dolazi u gradić Tombstone i, zahvaljujući pokazanoj hrabrosti, postaje gradski šerif. Radnja prikazuje kako s vremenom dolazi u sukob sa bandom nasilnih kradljivaca stoke koje vodi Stari Clanton (koga glumi Walter Brennan), a u kome će pomoć primiti od tuberkuloznog kockara i revolveraša Doca Hollidaya (koga tumači Victor Mature).

My Darling Clementine, u kome je Ford, kao i u mnogim kasnijim filmovima, za eksterijere koristio živopisnu Dolinu spomenika se zbog korištenja arhetipskih motiva sukoba Dobra i Zla, odnosno civilizacije i barbarstva, često navodi kao jedan od najvažnijih vesterna u historiji filma. Za Fordov pristup je karakteristično miješanje melankolije i humora, a Victoru Matureu se uloga Doca Hollidaya, jedne od najtragičnijih ličnosti u Fordovim vesternima, smatra za najbolji nastup u karijeri. Ford je neki od motiva vezanih za My Darling Clementine kasnije koristio u svom The Man Who Shot Liberty Valance.

Film je originalno bio dug 130 minuta, ali su producenti od Forda tražili da ga skrati na 97 minuta. Originalna verzija je izgubljena, ali je kasnije nešto duža verzija pronađena u arhivama UCLA.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. THE HOLLYWOOD WIRE: In the Clear MORE HOLLYWOOD ITEMS By Meets Girl By FRED STANLEY. New York Times (1923-Current file) [New York, N.Y] 05 May 1946: X1

Uloge[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]