TV Slagalica

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Muzička slagalica)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

TV Slagalica je zabavan i poučan kviz na Radio-televiziji Srbije (RTS), koji okuplja čitavu porodicu. Za razliku od mnogih drugih kvizova, u ovom nije novac na prvom mjestu, nego znanje.

Nastanak kviza[uredi | uredi kod]

Kviz je osmislio Nikola Nešković i nazvao ga "Muzička slagalica". Značajan doprinos prilikom pripreme kviza dali su članovi Enigmatskog društva "Dr. Đorđe Natošević" iz Sombora Željko Dimović i Tomislav Munišić. Prva emisija emitovana je 22. XI. 1993. godine, a prvi voditelj bio je Ivan Bauer. Ubrzo je "Muzička slagalica" promijenila ime u "TV Slagalicu" i postala ne samo najgledaniji kviz, već i najgledanija emisija na svim srpskim televizijama. Prikazuje se u kontinuitetu sve do danas, a već je emitovana i 7000. emisija.

Prikazivanje[uredi | uredi kod]

"TV Slagalica" se prikazuje na Prvom programu RTS-a tokom cijele sedmice od 19 sati (UTC) , a svaka emisija traje 20-ak minuta. Trenutne voditeljke su Kristina Radenković, Marija Veljković-Milovanović i Jelena Simić, a supervizorka je Milka Canić.

Aktuelne igre[uredi | uredi kod]

Trenutno se "TV Slagalica" sastoji od ovih igara: "Slagalica" (permutiranje slova u cilju dobijanja što duže riječi), "Moj broj" (kombinovanje brojeva i matematičkih operacija da se dobije zadani broj), "Korak po korak" (igrači po rečenicama koje nešto opisuju nešto traže tačnu riječ), "Skočko" (pronalaženje kombinacije znakova; igra poznatija pod imenom mastermind), "Ko zna, zna" (igra opšteg znanja) i "Asocijacije".

Internet[uredi | uredi kod]

Na sajtu RTS-a ne postoji zvanična stranica posvećena "TV Slagalici", osim ove najave superfinala na kojoj se vide voditeljka Danijela Pantić i supervizor Milka Canić, kao i izgled studija.

Na sajtu Slagalica.tv moguće je "online" igrati igre iz "TV Slagalice".

Maskota[uredi | uredi kod]

"TV Slagalica" ima i svoju maskotu. Zove se Skočko, kao i igra pronalaženja kombinacije znakova (mastermind). To je neobično biće, koje ima veliku oblu žutu glavu, s crvenim nosom i ustima, velikim očima, pipcima iznad očiju i nesrazmjerno velikim naočarima. Umjesto tijela, ima oprugu (Slika Skočka).