Munuza

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Uthman ibn Naissa, poznatiji pod španskim imenom Munuza (? - 722/731) je bio arapski/maurski guverner u al-Andalusu (Španija) na početku muslimanske vlasti. Navodi se kako je bio potčinjeni valije Anbasa ibn Suhaym Al-Kalbija. O njegovom životu i smrti postoje proturječni navodi.

Po prvim navodima se, nedugo nakon osvajanja Iberijskog poluotoka zaljubio u Ormesindu, kćer vazalnog vizigotskog princa Don Pelaya. Zbog toga ju je oteo i prisilno vjenčao, a što je Don Pelayo uzeo kao povod za ustanak protiv muslimanske vlasti. Godine 722. je ubijen od strane Pelaya u bitci kod Covadonge.

Dio historičara, pak, smatra da je brak, u stvari bio dogovoren između Pelaya i Munuze, te da su njih dvojica bili saveznici u borbi protiv protiv Anbase. Kasnije se navodi da je oženio nezakonitu kćer akvitanskog vojvode Oda kako bi uz pomoć svog tasta digao ustanak protiv Kalifata i stvorio nezavisnu hispano-berbersku državu. Godine 731. je taj ustanak ugušio Abdul Rahman al-Ghafiqi te Munuzu pogubio. Odova pomoć Munuzi je iskorištena kao povod za invaziju Akvitanije, odnosno pokušaj osvajanja Francuske, a što će dovesti do velike bitke kod Poitiersa 732.

Literatura[uredi | uredi kod]