Švedska monarhija

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Monarhija u Švedskoj)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Kralj Švedske
Sveriges Konung
Monarhija

Kraljevski grb Švedske
Na položaju:
Karl XVI Gustaf

Oslovljavanje: Njegovo Veličanstvo
Prijestonasljednik: Krunska princeza Victoria
Prvi monarh: Erik Pobjednički
(prvi monarh o kome nema rasprave među historičarima)
Osnivanje: nepoznato
Kraljevina Švedska

Članak je dio serije:
Politika i uprava
Švedske



Druge države
pogledaj  razgovor  uredi

Kraljevina Švedska (švedski: Konungariket Sverige) je bila monarhija od pamtivijeka.

Prvotno je bila izborna monarhija, a prijestolje je postalo nasljedno tek u 16. vijeku za vladavine Gustava Vase. To je reguliramno pisanim zakonom zvanim Konungabalk (Kraljevska podjela) koji je na snazi bio od srednjeg vijeka do 1734. godine, kada je Švedska uvela novi zakonik. Taj je zakonik donesen nakon dugogodišnje rasprave i debate među članovima kraljevskih komisija koje je ustanovio kralj Karl IX s ciljem da se donese odluke treba li reformirati Konungabalk ili donijeti novi zakonik.

Instrument vlasti 1634. godine koji je izmijenio nasljedno pravilo regulirao je monarhiju sve do 1719. kada je na snagu stupio prvi pisani ustav, zvan Instrument vlade 1719. godine. Taj ustav je već sljedeće godine zamijenjen s Instrumentom vlade 1720. godine, kojim je vlast monarha značajno umanjen. Ustav iz 1720. je zamijenjen s Instrumentom vlade 1772. godine. Danas je ustav Švedske i njena monarhija reguliran Instrumentom vlade 1974. godine, kojim je bio zamijenjen Instrument vlade iz 1809. godine.

Zakon o nasljeđivanju iz 1810. je kao ustanovio nasljednike Karla XIV Johana (Kuća Bernadotte) kao nasljednike švedskog prijestolja; također navodi u article 4 da monarh i dinastijski članovi vladarske kuće moraju biti protestantski kršćani čiste evangeličke vjere (implicirajući Crkvu Švedske).

Kralj Karl XVI Gustaf je vladao kao kralj Švedske (švedski: Sveriges Konung) od 15. septembra 1973. kada je naslijedio svog djedaGustafa VI Adolfa. Kralj se 19. juna 1976. u Stockholmskoj katedrali oženio za Silviju Sommerlath, žemu njemačko-brazilskog porijekla s kojom ima troje djece i jednog unuka.

S obzirom da je Švedska reprezentativna demokracija u parlamentarnom sistemu temeljenom na narodnoj suverenosti, a što navodi Instrument vlade 1974, monarh ima čisto ceremonijalnu ulogu, iako je službeno određen kao državni poglavara te drži najveću državnu funkciju u zemlji, a s njome i najviše vojne i društvene počasti. Monarh i članovi kraljevske porodice vode niz službenih, ceremonijalnih i reprezentatuvnih funkcija u ime države.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]