Ford Model T

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Model T)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Reklama za 1908 Ford Model T
1910 Model T, fotografiran u Salt Lake Cityju

Ford Model T (kolokvijalno poznat kao Tin Lizzie i kao Flivver) bio je automobil koji je proizvodila Fordova kompanija Ford Motor Company od 1908.do 1927. Model T je godine 1908. postao prvi automobil za masovno tržište. Zahvaljujući tome što je bio prvi automobil koga su mogli priuštiti srednji slojevi u SAD, često se naziva kolima koja su "Ameriku stavila na dva kotača"; to se pripisuje Fordovim inovacijama, kao što je proizvodnja na pokretnoj traci umjesto ručne izrade, kao i konceptu plaćanja radnika proporcionalno cijeni automobila, čime se stvaralo tržište. Prvi komercijalni primjerak Modela T je proizveden 27. septembra 1908 u tvornici Piquette u Detroitu.

Bilo je nekoliko automobila koje je Henry Ford proizvodio ili dizajnirao kao prototipove od osnivanja kompanije 1903. godine do pojave Modela T. Iako je od Modela A bilo ukupno 19 proizvodnih modela (A do T) neki su bili samo prototipovi. Proizvodni model prije samog Modela T bio je Ford Model S,[1], poboljšana verzija dotada najuspješnijeg modela Model N. Iza Modela T je napravljen Ford Model A umjesto Model U. Marketinški odjel kompanije je tvrdio da je razlog u tome da je novi model toliko različitih od starih, da je Henry Ford htio ponovno započeti A. S druge strane, prvi model Plymoutha iz 1928. godine, proizveden od suparničkog Chryslera, nazvan je Model U.

Ford Model T je u međunarodnoj anketi nazvan najuticajnijim automobilom 20. vijeka. [2] Henry Ford je o svom vozilu rekao:

Sagradit ću automobil za brojne mase. Bit će dovoljno velik za porodicu, ali dovoljno malen za pojedinca da ga koristi i brine o njemu. Sagradit ću ga od najboljeg materijala, najboljih radnika koji se mogu unajmiti, po najjednostavnijem dizajnu koji današnje strojarstvo može smisliti. Ali će biti dovoljno niske cijene da nijedan čovjek dobrom plaćom neće biti spriječen da ga ima- i zajedno s porodicom uživa u blagodatima Božjih prostranstava.

V. također[uredi | uredi kod]

Bilješke[uredi | uredi kod]

  1. „Early Ford - models from the years 1903 - 1908; page 5”. Arhivirano iz originala na datum 2007-02-09. Pristupljeno 2008-12-04. 
  2. „Joyrides | Car of the Century? Ford's Model T, of course”. Arhivirano iz originala na datum 2005-02-04. Pristupljeno 2008-12-04. 

Izvori[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]