The Young Lions (film)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Mladi lavovi (1958))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
The Young Lions
kino-poster
RežijaEdward Dmytryk
ScenarioEdward Anhalt
PredložakThe Young Lions; autor:
Irwin Shaw
UlogeMarlon Brando
Montgomery Clift
Dean Martin
MuzikaHugo Friedhofer
FotografijaJoe Macdonald
MontažaDorothy Spencer
DistribucijaTwentieth Century-Fox
Datum(i) premijere
2. 4. 1958 (1958-04-02)
Trajanje167 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet3,550.000 $[1]
Bruto prihod4,480.000 $ (SAD i Kanada) [2]

The Young Lions (sh. Mladi lavovi) je američki crno-beli ratni film snimljen 1958. u režiji Edwarda Dmytrika. Predstavlja adaptaciju istoimenog romana Irwina Shawa. Radnja obuhvata period Drugog svetskog rata i prikazuje zbivanja iz perspektive triju likova koji su sticajem okolnosti povezani, iako se nalaze na suprotnim stranama - nemačkog skijaškog instruktora Christiana Diestla (čiji lik tumači Marlon Brando), koji se na početku rata kao patriota priključuje Wehrmachtu, ali, suočen sa beskrajnim krvoprolićem, vremenom postane razočaran nacističkim režimom; američkog Jevreja Noaha Ackermana (koga glumi Montgomery Clift) koji kao regrut američke vojske trpi antisemitsko šikaniranje; brodvejskog pisca Michaela Whitacrea (koga glumi Dean Martin) koji se sa Ackermanom sprijatelji tokom vojne službe.

The Young Lions je predstavljao jedan od najprestižnijih hollywoodskih projekata svog vremena, pre svega zato što je okupio najveće glumačke zvezde svog vremena. Uz Branda i Clifta je za ulogu Whitacrea angažovan Dean Martin, kojemu je to predstavljao izuzetan uspeh, s obzirom da je dokazao kako može nastaviti samostalnu karijeru nakon raspada komičarskog tandema sa Jerryjem Lewisom, odnosno glumiti ozbiljne uloge. The Young Lions je ostvario i komercijalni uspeh, a i pohvale od strane kritike, koja je posebno naglasila kako je scenario Edwarda Anhalta gotovo celi rat uspio kondenzovati u nekoliko upečatljivih epizoda. Film je odlikovala i prilična vernost predlošku, iako su neki od potencijalno uznemirujućih prizora ublaženi ili izbačeni kako bi se film uskladio sa tadašnjim cenzorskim standardima.

Uloge[uredi | uredi kod]

Napomene:

  • John Banner se pojavljuje u ulozi nemačkog gradonačelnika, iako nije naveden na špici.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Solomon, Aubrey. Twentieth Century Fox: A Corporate and Financial History (The Scarecrow Filmmakers Series). Lanham, Maryland: Scarecrow Press, 1989. ISBN 978-0-8108-4244-1. p251
  2. "All-Time Top Grossers", Variety, 8 January 1964 p 69

Spoljne veze[uredi | uredi kod]