Miyamoto Musashi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Mijamoto Musaši

Mijamoto Musaši u borbenom stavu sa dva bokena
Mijamoto Musaši u borbenom stavu sa dva bokena

Informacije
Datum rođenja 1584.
Datum smrti 13. jun 1645.
Dela

Mijamoto Musaši (宮本 武蔵 Miyamoto Musashi?) (oko 15841645) je bio japanski mačevalac poznat po svojim dvobojima i osobitom stilu. Osnivač je Niten iči-riju stila mačevanja i autor je Knjige pet prstenova (五輪書 Go Rin No Sho?) o strategiji, taktici i filozofiji, koja se izučava i dan danas.

Život[uredi | uredi kod]

Šinmen Takezo je rođen u selu Mijamoto, u provinciji Mimasaka, oko 1584. godine. Promena njegovog pravog imena u ime Mijamoto Musaši pogrešno se vezuje za istoimenu provinciju Musaši, jugozapadno od Tokija. U to vreme reforma jezika tek je bila u razvoju i svako iole pismen mogao je da čita i kineski i japanski, pa su neki ideogrami imali različita značenja, u zavisnosti od toga kako se čitaju. Kada je Takezo doživeo svoj duhovni preobražaj, sa takvom promenom u svojoj ličnosti odlučio je da promeni i svoje ime. Ideogram kojim se pisalo „Takezo“ drugačije se mogao pročitati i kao „Musaši“ pa tako nije morao da menja način pisanja svog imena, a Mijamoto je dodao imenu, prema selu iz kog potiče. Musašijevi preci su bili od moćnog klana Harima, sa najjužnijeg japanskog ostrva Kjušu. Sa sedam godina, Musašija usvaja ujak sveštenik, jer ga je otac ili napustio ili umro, a i majka mu je umrla pre toga[1]. Musaši je već u 13. godini imao svoj prvi dvoboj iz koga je izašao kao pobednik. Još od najmlađih dana je postao čuven po svojoj veštini mačevanja. Otprilike nakon 16. godine napušta dom i odaje se lutanju Japanom, živeći izvan društva, ne češćljajući kosu, odričući se žena, posvećen jedino (samo)ostvarenju na putu mača[1]. Nakon velike bitke kod Sekigahare 1600. godine, u kojoj se borio na poraženoj strani, Musaši odlazi u prestonicu, Kjoto. Godine 1605. odlazi na jug prestonice, u hram Hozoin, učeći tehnike borbe kopljem i mudrosti zena. Nastavljajući da luta zemljom, bori se u provincijama Iga, Izumo i Edu (današnji Tokio). Oko 30. godine života odlučuje da više ne učestvuje u dvobojima. Do tada je učestvovao u preko šezdeset dvoboja, iz kojih je izašao kao pobednik.[1] Nakon toga se priključuje Tokugava vojsci.

Na svojim putovanjima sreće dečaka Iorija, koga usvaja kao sina i sa njim odlazi da živi u mesto Ogura, na ostvu Kjušu[1]. Nakon šest godina provedenih u Oguri, gospodar Hosokava ga poziva kao gosta u zamak Kumamoto. Tu ostaje nekoliko godina, a vreme uglavnom provodi u slikanju. 1643. godine se povlači u osamu i piše svoje čuveno delo Knjiga pet prstenova (Go rin no šo), samo nekoliko nedelja pre smrti, u maju 1645. godine. Knjiga pet prstenova se završava poglavljem Praznine, u kome kaže:

Neka vam je iskrenost temelj, vodite se ispravnim umom, široko sagledajte borilačku veštinu, imajte jasno i ispravno razumevanje i razmišljajte sveobuhvatno. Shodno tome, prazninu ćete načiniti putem, i videti put kao prazninu.

Musaši je govorio da treba učiti puteve svih zanimanja. On sam, pored toga što je jedan od najvećih japanskih mačevalaca, bio je poznat i kao vrstan slikar, pesnik i skulptor. Njegova škola mačevalaštva se zvala Niten, ili Dva neba, a Musaši se često prikazuje sa ukrštenim mačevima iznad glave.

Izvori[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]