Mitrofan Kodić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Mitrofan (svetovno ime Radovan Kodić; selo Ljuša, Šipovo, 1951) je episkop istočnoamerički.

Životopis[uredi | uredi kod]

Episkop dr Mitrofan (Kodić) je rođen 1951. godine u selu Ljuša, Šipovo, NR BiH. Osnovnu školu završio je 1966. godine, a bogosloviju u manastiru Krka (1971). Zamonašen je uoči Vavedenja 1970, a na Vavedenje rukopoložen je u čin jerođakona od blaženopočivšeg episkopa Stefana (Boce). Godine 1975. je završio bogoslovski fakultet u Bukureštu. Godine 1974. rukopoložen je u čin jeromonaha. Po završetku studijama, početkom 1977, postavljen je za suplenta Bogoslovije Sv. Tri Jerarha u manastiru Krki. Položio je profesorski ispit 1979. godine. Postavljen je za v. d. Rektora bogoslovije (1980) i za rektora (1987). Izabran je za vikarnog episkopa topličkog (1987) i postavljen za pomoćnika administratoru Eparhije srednjezapadnoameričke episkopu dr Savi. Za administratora Eparhije srednjezapadnoameričke izabran je 1988. godine, na kojoj dužnosti ostaje do 1991. kada je izabran i postavljen za episkopa Eparhije istočnoameričke, na kojoj se dužnosti i danas nalazi.

Episkop Mitrofan je redovni profesor Svetog pisma Novog zavjeta na Bogoslovskom fakultetu Sv. Save u Libertivilu.

Radovi[uredi | uredi kod]

Episkop Mitrofan je 1997. godine na Bogoslovskom fakultetu SPC u Beogradu odbranio doktorsku disertaciju na temu: „Tajna Hristova po Poslanicama Efescima, Filipljanima i Kološanima Svetoga Apostola Pavla.“

Pored napred pomenute doktorske disertacije Episkop Mitrofan objavio je mnoge bogoslovske tekstove. Sa rumunskog jezika je preveo od prof. dr Dimitrija Staniloja Duhovnost i Zajednica u Pravoslavnoj Liturgiji, u tri toma Pravoslavna Dogmatika, Besmrtni Lik Božiji, Pravoslavno Moralno Bogoslovlje. Takođe, sa rumunskog je preveo Rumunski Paterik I i II" i Rečnik Pravoslavne Teologije od Jeromonaha Joanikija Balan. A njegova knjiga Učenje Apostola Pavla o Crkvi, objavljena 1991. godine u Čikago, prevedena je na engleski jezik.

Iz štampe je izašao i njegov rad Uvod u Sveto pismo Novog zaveta, a u pripremi za štampu je prevod knjige prof. dr Dimitrija Staniloja: Jevanđeljski Lik Isusa Hrista.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]