Miroslav Lukačić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Miroslav Lukačić
Lični podaci
Drugo imeMiro
Datum rođenja7. travanj 1944.
Mjesto rođenjaHrvatska Zagreb, Hrvatska
(tada  FNR Jugoslavija),
Datum smrti26. prosinca 2014.
PrebivališteHrvatska Zagreb, Hrvatska
Zanimanjemuzičar, gitarist
Muzički rad
Žanrrock

Miroslav Lukačić (Zagreb, 7. travanj 1944. - Zagreb, 26. prosinca 2014.) bio je zagrebački rock gitarist, suosnivač Crvenih koralja.[1]

Biografija[uredi | uredi kod]

Miro je svoju muzičku karijeru započeo 1962., kada je sa grupom vršnjaka osnovao sastav - Crveni đavoli, po uzoru na tada vrlo popularne britanske Shadowse. U prvoj postavi su uz Miroslava svirali Davorin Sarajlić (bas gitara), Rudi Šimunec (ritam gitara), Medo Josip Badrić (bubnjevi) i Jelenko Miran Perković (vokal). Sastav se ubrzo prezvao u Crveni dječaci i na kraju Crveni koralji. Umjesto Jelenka Perkovića za pjevača je došao Boris Babarović i počela je uspješna karijera koja je uz prekide trajala gotovo do 2007.

Miro je bio solidan gitarist, vjerni sljedbenik svog uzora Hank Marvina, koji za razliku od njega nije imao prilike pokazati svoje znanje na Fender Stratocasteru već na njegovoj njemačkoj kopiji Framus gitari, koja je imala sladunjaviji zvuk, po kom je ostao upamćen.

Umro je 26. prosinca 2014. u Zagrebu.

Bilješke[uredi | uredi kod]

  1. Preminuo Miroslav Lukačić iz Crvenih koralja (hrvatski). Muzika.hr. Arhivirano iz originala na datum 2015-01-07. Pristupljeno 02. 01. 2015. 

Povezano[uredi | uredi kod]