Mirko Jović

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Mirko Jović
Biografija
Datum rođenja 13. avgust 1959.
Mesto rođenja Zemun (Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija FNRJ)

Mirko Jović je srpski političar.

Rođen je u Zemunu, 13. avgusta 1959. ali od rođenja živi u Novoj Pazovi od oca Radoja i majke Rajke. Jovići potiču iz sela Crkvene Vodice kod Obilića na Kosovu. U velikim seobama pomerili su se u oblast stare Raške, odnosno Bobovo iznad Pljevalja. Potom su nekoliko generacija živele u Milićima na levoj obali Drine. Poslednjih pet generacija žive u Sremu, pre svega u Novoj Pazovi Jovićeva majka je iz porodice Madžarević koja u svakoj generaciji dala po nekog sveštenika. Madžarevići žive sa obe strane Drine i Valjevu.

Završio je klasičnu gimnaziju u Staroj Pazovi. Studirao je ekonomiju u Beogradu. Završio je Akademiju za Nacionalnu orijentaciju pri srpskoj političkoj emigraciji.

Mirko Jović je ostavio značajan trag u košarci kao igrač, trener i predsednik kluba. Sportsku karijeru je gradio u Staroj i Novoj Pazovi a godinu dana je proveo i u Crvenoj Zvezdi iz Beograda.

Radio je tri godine na železnici, nakon toga od 1984. je u samostalnom, privatnom preduzetništvu. U vreme dok je igrao košarku bio je vlasnik kafea a potom i vlasnik preduzeća za proizvodnju predmeta od plastičnih masa. Bavio se i trgovinom. Trenutno je suvlasnik u mešovitom italijansko - srpskom preduzeću.

U svojoj bogatoj biografiji stigao je i da statira na filmu. Sa svojim saborcima iz društva "SAVA" statirao je u filmu "Boj na Kosovu".

Jović je oženjen i ima četvoro dece.

Politička karijera[uredi | uredi kod]

Politikom je počeo da se bavi 1987. u prvom antikomunističkom udruženju Društva Sava gde je bio i predsednik. Iz tog udruženja je na Badnje veče 1990. u Novoj Pazovi nastala Srpska narodna obnova, prva srpska nacionalno-demokratska, konzervativna i otvoreno anti-jugoslovenska stranka. Nju su formirali Mirko Jović kao predsednik, Vuk Drašković, arhitekta Ilija Ika Gligorejević, Prota Žarko Gavrilović i Milimir Đuričić kao podpredsednici i advokat Aleksandar Spasić koji je bio Generalni sekretar. Ubrzo je Drašković napustio Jovića i sa otcepljenim krilom napravio Srpski pokret obnove.

Jović je sa dobrovoljcima "Dušan Silni" ratovao u vojsci Republike Srpske Krajne i Republike Srpske. Pošto je devedesetih godina blisko sarađivao sa Momčilom Krajišnikom, Radovanom Karadžićem, Biljanom Plavšić i Milanom Babićem,1996. Srpska Narodna Obnova, koju je on predvodio, donela je odluku da se ujedini u Srpsku demokratsku stranku srpskih zemalja na čelu sa Radovanom Karadžićem. Od te godine registrovana je Srpska Narodna Odbrana u Otadžbini kao pokret koji deluje do danas i Mirko Jović je počasni predsednik ove najstarije nacionalne organizacije. Krajem devedesetih pomogao je ukrupnjavanje opozicije i delovanje tadašnjeg Saveza za promene a kasnije Demokratske opozicije Srbije. Protiv njega je Haški tribunal2002. i 2003. vodio istragu ali nikada nije podigao optužnicu. Isto tako nijedan sud za ratne zločine u Sarajevu, Zagrebu i Beogradunisu podigli bilo kakvu optužnicu protiv Mirka Jovića ili bilo kog njegovog saradnika iz Srpske Narodne Obnove ili dobrovoljačkog odreda "Dušan Silni". Od 2004. pomagao je ili delovao kroz više rodoljubivih udruželja i državotvornih pokreta. Bez obzira što je menjao organizacije, kako je sam rekao kao prevozno sredstvo, nikada nije odustao od svojih početnih programskih ciljeva: obnova srpskog građanskog, narodnog i državnog identiteta. Od 2018. je član Nove Srbije čiji je predsednik Velimir Ilić koja teži istim ovim ciljevima. U Novoj Srbiji vrši funkciju predsednika Izvršnog odbora.

Izvori[uredi | uredi kod]